Pirosló kincs: a csipkebogyó szüretelése és felhasználása

Pirosló kincs: a csipkebogyó szüretelése és felhasználása

Az ecettől a lisztig.

A csipkebogyó, a rózsafélék áltermése nem csak a kertünk dísze lehet, de ősszel és télen az állatok számára is fontos élelmiszerforrást jelent. Kitűnő őszi dekoráció, lekvárok, likőrök alapanyaga. Gyógyhatása régóta ismert, teája roborálószer, az immunrendszer erősítője. A csipkebogyó népies nevei: csipke, csitkenye, hecsedli, hecserli, hecse(m)pecs, seggvakaró, bicske.

csipkebogyo piroslo kincs 02

A lekvártól az ecetig: a sokoldalú csipkebogyó

A csipkebogyó lekvárhoz, a népszerű hecsedlihez a piros bogyót ketté kell vágni, és a magvakat, szőröket ki kell kaparni a legtöbb recept ajánlása szerint.

Némileg spórolhatunk az unalmas és fárasztó munkán, ha csak a fekete virágmaradványokat és a kocsányt távolítjuk el. Ezt követően a gyümölcsöket egy edénybe tehetjük, annyi vizet öntünk rájuk, amennyi ellepi, gyengéden puhára gőzöljük őket, majd átpasszírozzuk egy szitán, gézlapon. Így megszabadulhatunk a magoktól és szőröktől, a gyümölcspürét pedig cukorral vagy befőzővel felfőzhetjük lekvárnak.

Még egyszerűbb a gyümölcsből készült ecet előkészítése: mossunk meg két maréknyi csipkebogyót, tisztítsuk meg, a héját hosszában többször vagdossuk be, majd tegyük a csipkebogyót egy nagy üvegbe. Kb. 0,75 liter fehér balzsamecettel töltsük fel az üveget és fedjük le. 4-6 hétig tartsuk meleg, világos helyen. Végül az ecetet szűrjük át egy kendőn, töltsük palackokba és zárjuk le légmentesen. Tartsuk hűvös, sötét helyen.

csipkebogyo piroslo kincs 04

A legjobb időpont a betakarításra

A legjobb időpont a pirosló gyümölcsök szüretelérésre a szeptember vége-október közepe, amikor már mélypiros, vöröslő a színük, de még nem szottyadtak. Az első fagyos éjszakák után növekszik a cukortartalmuk, a fagyban azonban a húsos héj gyorsan puha és lisztes lesz. Jóllehet a túlérett bogyó édes, C-vitamin-tartalmának nagy része ekkorra elvész. A csipkebogyó tápértéke akkor a legmagasabb, ha leszedése után azonnal felhasználjuk.

csipkebogyo piroslo kincs 03

Melyik rózsának van csipkebogyója?

A csipkebogyó ún. áltermés, lehet akár sárga, narancsos, piros, de színeződhet zöldesre, barnásra, sőt még feketére is. Alakja a gömbölyűtől a palackformáig változatos lehet. A legtöbb teltvirágú rózsafajta nem növeszt csipkebogyót, ezzel szemben az egyszerű virágúak igen, ezt látjuk például a vadrózsák nagy csoportjában. A japán rózsák (Rosa rugosa)  is szokatlanul sok és nagy csipkebogyót fejlesztenek. Emellett a virágok illata is igen intenzív. Sok talajtakaró, egyszerű vagy enyhén telt virággal rendelkező rózsánál is találunk csipkebogyót.

csipkebogyo piroslo kincs 05

Mi minden készülhet még belőle

Szörp, bólé, bor likőr: a csipkebogyó kiválóan alkalmas italok készítésére. A bogyót nem szabad forró vízben áztatni, mert a C-vitamin már 50 °C fok körül megsemmisül.

Magjából csipkebogyó-olajat is készítenek, amely csökkenti a sebek hegesedés utáni nyomait, késlelteti a bőr öregedését. Serkenti a bőr kollagén termelését. Jól használható a csipkebogyóolaj a különböző bőrproblémák, égések esetén.

A csipkebogyóból még liszt is készíthető, amely a reformkonyha egyik népszerű alapanyaga.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR