Próbával ellenőrizzük a magok csírázási képességét

Próbával ellenőrizzük a magok csírázási képességét

Tavalyról maradt.

Maradtak még vetőmagok a tavalyi szezonról? Mielőtt „élesben” vetnénk el őket, ellenőrizzük, hogy megőrizték-e a csírázási képességüket!

A koratavasz a legjobb időpont arra, hogy teszteljük a magok csírázási képességét. Ehhez tegyünk 10-100 magocskát egy tálcába nedves rongyra vagy két réteg nedves konyhai törlőre, majd fedjük le őket átlátszó fóliával. Néhány napon keresztül tartsuk nedvesen rendszeres permetezéssel a magvetést. Világos és meleg helyen tartsuk a tálcát. A nagyobb magokat, például a babot nedves homokba tegyük. A tasakról le tudjuk olvasni, hogy mennyi idő alatt kell csíráznia a magnak, amennyiben életképes.

Ha a magok legalább 75%-a kibújt, akkor gondolkodás nélkül felhasználhatjuk őket a szezonban. Amennyiben kevesebb, mint a magok fele kel életre, annak dupláját kell vetnünk, amennyit szeretnénk csíráztatni. Ehhez jön még az a szabály, hogy a magok általában rosszabbul kelnek a szabadföldön, mint a lakásban.

Az öreg, léha magokat könnyen kiszelektálhatjuk a vetés előtt, amennyiben egy pohár vízbe öntjük őket. Az a mag, amelyik már üres, csírázásra képtelen, a víz tetején fog lebegni. Néhány mag a tárolás során olajos bevonatot képez, amely távoltartja a levegőt és a nedvességet, így megakadályozza a csírázást. Az olajos réteg eltávolításához dörzsöljük meg a magot földdel vagy homokkal.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?