5 növény, amelynek magját már januárban elvethetjük

5 növény, amelynek magját már januárban elvethetjük

Igénylik a hideget.

Januárban nincs sok tennivalónk a kertben, így elegendő időnk marad arra, hogy az új szezon első vetéseit-ültetéseit előkészítsük. Az alábbi 5 növénynek a csírázáshoz hideghatásra van szüksége, ezért akár már januárban elvethetjük a magokat.

A hideg téli napokon nem sok lehetőség akad a kerti munkára, viszont benn már szorgoskodhatnak a kertészek. Tervezgethetnek, megkezdhetik az előkészületeket.

Noha a nyáron virágzó növények többsége meleget igényel, akadnak azért olyan fajok is, amelyek a csírázáshoz éppen, hogy hideget igényelnek.

Ezeknek a hidegben csírázóknak néhány hét alacsony hőmérsékleti kitettség, -4 és +4 °C közti hőmérsékleti behatás szükséges. Ezen a hőmérsékleten befejeződik a magok nyugalmi állapota, lebomlanak a csírázást gátló anyagok, és a magok csírázni kezdenek.

A hidegben csírázók közé elsősorban a magashegységek növényei tartoznak, például a tárnicsfajok. A szártalan tárnics májustól júniusig hozza sötét azúrkék virágait, az alpesi növénynek hideg, fagyos hőmérsékletre van szüksége a csírázáshoz.

magjat mar januarban 02

A kerti bazsarózsa esetében hosszú csírázási fázisra kell készülnünk, ezért a magok rétegzése javasolt. Ehhez a magokat nedves homokba rétegezzük a kiszáradás megakadályozása érdekében, és több héten keresztül hűvösben tároljuk. Ajánlatos a kemény héjú magokat előzetesen csiszolópapírral vagy homokkal megdörzsölni, ezzel a gyorsabb duzzadást segítjük elő. A bazsarózsa május-júniusban virágzik. A kedvelt évelő évről évre szebb lesz, de az átültetésre érzékeny, ezért a legjobb, ha háborítatlanul növekedhet.

magjat mar januarban 03

A nagy szívvirág is hidegstimulálást igényel, ezután azonban nagyon megbízhatóan csírázik. Májustól-júliusig hozza a rózsaszín, szív alakú virágait, remekül érzi magát a fák védelmében, félárnyékban.

magjat mar januarban 04

Az illatos ibolya már korán, márciusban bontja szirmait. A tavasz hírnöke legjobban egy hűvös, félárnyékos helyen érzi magát.

magjat mar januarban 05

A nagyezerjófű csírázásához a magoknak először kb. 7 hétig kell a vetőmagtálcán 22 °C-ban és egyenletes nedvesség mellett lenniük, majd ezt követően kell hideghatásnak kitenni őket. A hosszú életű évelő június-júliusban hozza rózsaszín virágait.

magjat mar januarban 06

A hidegben csírázók magvetéséhez használhatunk föld-homok keveréket, de általános virágföldet is. A magokat a vetést követően először 2-4 hétre 18-22 °C közti hőmérsékletre kell helyezni. Ebben az időszakban megfelelően nedvesen kell tartani a közeget. Ekkor tegyük ki az átlátszó fóliával fedett tálcákat 4-6 hétre a szabadba, lehetőleg árnyékos helyre. A talajt tartsuk mindig egyenletesen nedvesen! Nem baj, nem árt, ha ilyenkor havazik és a tálcát is beborítja a hó. A hideg fázis után, az időjárástól függően februárban-márciusban vigyük a tálcákat hidegágyásba vagy hidegházba. A siker érdekében ott a hőmérsékletnek 5-12 °C között kell lennie. Tavasszal a fiatal növények az ágyásban a végső helyükre kerülhetnek.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR