Vigyázz, kész, rajt... indul a paradicsommagok vetése

Vigyázz, kész, rajt... indul a paradicsommagok vetése

Fontos a hőmérséklet.

Február végétől megkezdhetjük a paradicsommagok vetését. Ahhoz azonban, hogy a műveletet siker koronázza, fontos, hogy megfelelő hőmérsékleti értékeket biztosítsunk.

A paradicsommagok csírázásához tartósan 18 °C felett kell lennie a hőmérsékletnek. A növekedéshez minimum 16 °C-ra van szükségük. Még éjjelre sem szabad, hogy a hőmérséklet ez alá csökkenjen. A mi klímánkon ezért csak beltérben a házban, vagy fűtött üvegházban tudjuk ilyenkor a magokat elvetni.

paradicsommagok vetese 04

Annak érdekében, hogy a magok jó indítást kapjanak, palántanevelő földbe ajánlatos őket vetni. Ez a speciális közeg kevés sót tartalmaz és mentes a gombaspóráktól, más kórokozóktól is. Semmi esetre se kerüljenek a magok komposztföldbe.

A magoknak a csírázáshoz fényre van szükségük, ezért nem érdemes túl korán nekikezdeni a vetésnek. Fényhiányban ugyanis megnyúlnak, sápadtak, erőtlenek lesznek a kibújó növénykék.

Világos, fűtött helyen, például az ablakpárkányon legkorábban február végén kezdhetjük a paradicsomtermesztést. Kevésbé jó fényviszonyok, vagy fűtetlen körülmények között inkább várjunk március közepéig.

paradicsommagok vetese 02

A földdel töltött cserépbe vetett magot csak lazán fedjük földdel, kb. 5 mm vastagon. Finoman nyomkodjuk be a földbe a magokat és jól öntözzük meg őket. A magvetést védjük a kiszáradástól, ezért fedjük le a cserepet üveglappal vagy átlátszó fóliával. Jó megoldás lehet egy beltéri üvegház is. A magok legjobban a 22 és 25 °C közti hőmérsékleten csíráznak. Ha a hőmérséklet éjszakára leesik, akkor később fog a csírázás elindulni.

A kőből készült ablakpárkányok éjszakára erősen lehűlnek, amikor kinn még hideg van. Ezért, ha ott nevelgetjük a növényeket, akkor tanácsos a cserepek alá egy polisztirol tálcát tenni. Amikor már kibújnak a növénykék, eltávolíthatjuk az alátétet. Fontos, hogy rendszeresen öntözzük a magoncokat.

paradicsommagok vetese 03

Amint megjelenik a palántákon a második levélpár is, műtrágyával enyhén dúsított földbe pikírozhatjuk a növényeket. Legkorábban május közepétől ültessük szabadfölbe a paradicsompalántákat, miután elmúltak a fagyok.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR