Rézvirág: telt virágzatú vagy félgömb alakú

Rézvirág: telt virágzatú vagy félgömb alakú

A Mexikóból származó dísznövényt napos helyre tegyük, palántáját szabadföldbe, balkonládába vagy cserépbe ültessük.

Kedvencünk a rézvirág: minden évben több tucat portrét készítünk róluk. Ennek az egyszerű, hétköznapi egynyári virágnak annyi arca van, hogy érdemes egy kicsit közelebbről is szemügyre vennünk.

Rézvirág

Az gondolnánk, hogy a rézvirág (Zinnia elegans) mindig is a magyar házikertek éke volt, pedig nem is: Mexikóból került Európába, s itt aztán számos kertészeti hibridjét állították elő.

Van telt virágzatú, félgömb alakú (vagyis dáliavirágú rézvirág), magasabban vagy alacsonyan növő, bokrosodó változata. Virágai a hajtások végén nyílnak, júniustól szeptemberig. Méretük a 2-3 centistől 9 cm-esig terjedhet, színük a krémfehér, sárga, narancs, rózsaszín, skarlát- vagy liláspiros árnyalatok között változhat.

Ez is rézvirág

Kiváló virágágyi dísznövény, nagyobb színfoltok kialakítására is alkalmas. Ha április elején cserépbe vagy műanyag pohárba vetjük a magjait, május közepén már jól fejlett palántákat nyerünk, melyeket napos helyre, 20-25 cm sor- és tőtávolságra ültessünk. Balkonládában vagy cserepes növényként is nevelhetjük.

Oldalról

Ki szereti a rézvirágot rajtunk kívül?

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR