Hogyan fogj magot a virágokról?

Hogyan fogj magot a virágokról?

A legtöbb virág magját elvetheted jövőre, ha ügyesen nyered ki és tárolod a következő magvetésig. Bemutatjuk, hogyan érdemes.

Ahogy a legtöbb szüretre, a virágmaggyűjtésre is igaz, hogy a legszebb egyedeken teremnek a legjobb magok. Ezért fontos, hogy csak egészséges, a növényfaj tulajdonságait leginkább kifejező, mutatós anyanövényekről gyűjtsünk.

Díszmák

Alsóban megtanultuk, hogy a zárvatermő növények ivaros szaporodásához porzóra (pollenre) és bibére van szükségük. A pollen rákerül a bibére, majd kettős megtermékenyítés után magokat nevel a virág. Értelemszerűen a magokat a virág központi részén kell keresnünk. Sok növényfajnál ez nem okoz problémát, pl. a feltűnő csipkebogyótermésből könnyen kinyerhetők a magok, de sok fajnál ennél sokkal apróbbak a magvak.

Csak beérett magokat szüreteljünk

Mikor a virág hervadásnak indul és a sziromlevelek lepotyognak, figyelnünk kell, hogy megporzódott-e a növény, látunk-e duzzanatot, terméskezdeményt a virág helyén. Ne türelmetlenkedjünk, a virágok elnyílása után több hétig is érhetnek a magok.

Harangvirág tokterméssel

A magvak beérésének jelei:

- a magszár levelei megsárgulnak,
- húsos termés esetén a bogyó elnyeri érett színét,
- a magvakat tartó növényrészek megbarnulnak, kiszáradnak,
- a magok zöldből, barnára, feketére színeződnek.

Toktermés esetén könnyen eldönthetjük a kérdést: biztosan érett már, ha megrázva a termést, belül zörögnek a magok. Lehetőleg napos időben, száraz állapotban gyűjtsünk, a nedves, nyirkos idő nem alkalmas szüretelésre.

Egyes növényeknél - pl. büdöske vagy a rézvirág - elvirágzás után a sziromlevelek ugyan elszáradnak, de rajta maradnak a virágszáron és ezek tövében fejlődnek a magvak. Vágjuk le ezeket az elszárad virágokat és óvatosan morzsoljuk szét őket, majd válasszuk szét a magokat a virágszirmoktól.

Tárolás előtt tisztítsuk meg a magokat

A begyűjtött terméseket meg kell tisztítanunk a felesleges növényrészektől, hiszen a termésrészek gyakran fertőzöttek. Húsos termés esetén mossuk ki a magvakat és egy-két napos áztatással távolítsuk el a mag felületén található nyálkaréteget.

Hosszabb virágszárral is begyűjthetjük a növényeket. Ekkor akasszuk fel fejjel lefelé a virágokat, helyezzünk alá újságpapírt, amire kipotyoghatnak a magvak. Téli tárolásra mindenképp csak a teljesen kiszáradt magokat tegyünk el, felcímkézve a növény nevével és a begyűjtés időpontjával.

Ne lepődjünk azonban meg, ha következő évben nem az anyanövénnyel teljesen azonos egyedeket kapunk. Számos dísznövénynek már nemesített változata kerül forgalomba, - F1 hibrid mag formájában - aminek az utódai virágszínben, növekedési erélyben, betegség-ellenállóságban stb. eltérhetnek az anyanövénytől.

Milyen növényekről érdemes magot fogni?

Körömvirág, pillangóvirág, kövér porcsin, seprűfű, kúpvirág, tátika, legényvirág, borzas kata, záporvirág, csodatölcsér, büdöske, rézvirág, kokárdavirág, margaréta, dísznapraforgó, díszkukorica, gombvirág, sóvirág, szalmagyopár, búzavirág, amaránt, mályvarózsa, ricinus.

Kihagytunk valamit a listából? Várjuk a hozzászólásokban!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR