Romantikus szépség a kertben: a harangláb

Romantikus szépség a kertben: a harangláb

Bőven szórja magjait.

A haranglábat vadon is megtaláljuk a világosabb erdők alján, védett növényünk a gyönyörű, mélylila virágokkal díszítő növény. Hibridjei a kertekben váltak népszerűvé.

haranglab romantikusÍ szepseg 02

A harangvirág a termőhellyel szemben nem támaszt különösebb igényeket. Legjobban a nedves, félárnyékos területeken érzi magát, a fák alatti szűrt fényben is szépen fejlődik. Ha egyszer elültetjük, kb. 5 évig megbízhatóan ontja virágait, amelyek május-júniusban nyílnak. A rövid életét azzal kompenzálja, hogy bőségesen elveti magát. Így fordulhat elő, hogy a kert másik sarkában találjuk meg a következő évben. Ha ezt el szeretnénk kerülni, akkor még a magok érése előtt távolítsuk el az elszáradt virágokat.

haranglab romantikusÍ szepseg 03

Kecses, bokros növekedésű növény. Teljesen télálló. Nem árt azonban tudni, hogy a növény minden része mérgező! Virágmagot, de palántát is vehetünk a kertészetekben. A harangláb a hidegben csírázók közé tartozik, ezért magról nevelése ritkán sikeres.

haranglab romantikusÍ szepseg 04

Kerti hibridjei a legkülönfélébb virágszínekkel hódítanak, akadnak teltvirágú fajták is. Gyakran ültetik a kolorádói kék haranglábat és az aranysárga haranglábat, utóbbi feltűnően hosszú sarkantyúival díszít. Különösen bájos a kanadai harangláb.

haranglab romantikusÍ szepseg 05

haranglab romantikusÍ szepseg 06

haranglab romantikusÍ szepseg 07

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR