Új kórokozó jelent meg a haranglábakon, Európában már terjed

Új kórokozó jelent meg a haranglábakon, Európában már terjed

Elpusztítja a növényeket.

Új kórokozó pusztítja a haranglábakat: a gomba (Peronospora aquilegiicola)  valószínűleg Kelet-Ázsiából érkezett Európába. 2013-ban Nagy-Britanniában és Walesben találták meg, azóta jelentős pusztítást végzett a brit szigetek közparkjaiban. 2020-ban pedig Németországból, Alsó-Szászországból jelentették. A jelek arra utalnak, hogy a kontinentális Európába is átjutott, minden bizonnyal hamarosan terjedni kezd és előbb-utóbb hazánkba is elér. A szakértők úgy vélik, hogy Németországba import növényekkel juthatott át a kórokozó.

haranglab uj korokozo 02
EPPO Global Database

A Peronospora aquilegiicola  a petespórás gombák (Oomyceta)  közé tartozik, penészszerű tüneteket okoz a növényen. Noha úgy néz ki, mint egy gomba, ez a mikroorganizmus közelebb áll a barna- és kovamoszatokhoz, rendszertani besorolása bizonytalan. Számos peronoszpóra egy bizonyos növényfajra specializálódik, ebben az esetben ez a harangláb. Nem csak a kertekben termesztett, dísznövényként nevelt harangláb fajokat, de a vadfajokat is fertőzi a kórokozó.

haranglab uj korokozo 03
EPPO Global Database

Amennyiben a haranglábot megfertőzi a Peronospora aquilegiicola, a levelek először sárgára színeződnek, majd lilára. A levélszélek kifelé gördülnek. A levelek alsó részén bézstől liláig terjedő színű spóratelepek képződnek, amelyekből a spóra a szél vagy az esőcseppek segítségével terjed. Az erősen fertőzött növények végül elpusztulnak.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR