Saját sietős sóskám sikere

Saját sietős sóskám sikere

Ha értékeled a szezonterményeket, akkor a szezonnyitó sóska biztosan érdekelni fog. Ez terem ugyanis tavasszal először a kertben! A hobbikert.hu útmutatója a sóska termesztéséhez.

A sóska levélzöldség, amely őshonos Magyarországon, azaz vadon is terem. Vitaminban gazdag levelei ásványi sókban gazdagok, rostosak, egészségesek. A vizes területeken, réteken termő sóskát (tudományos néven Rumex rugosus) közönséges sóskának is nevezik. Létezik angol sóska is, amely kevésbé savanyú viszont akár egész télen szedhető. És termeszthető a francia sóska is, amelynek levelei kisebbek, sokkal savanykásabbak, néha kékes tónusúak.

Sóska érdekességek

• Meredeken lefelé törő gyökere fél méter mélységbe is lehatol a talajban.
• Termése apró, fényes, háromélű makkocska, amely elég nehezen csírázik.
• A levelei akár a -10 fokot is kibírják, csak ennél hidegebben fagynak el.
• A magjai már fagypont felett egy kicsivel is csírázásnak indulnak.
• 16 fokos környezetben fejlődik a leggyorsabban a levélzete.
• Nem kell neki túl sok fény. Ha túl hosszúak a nappalok, akkor magszárat fejleszt és már nem ehető.
• Szereti a párás levegőt és sok vizet: ha ez nincs meg, akkor aprók maradnak a levelei.
• Mint a levélzöldségek többsége, a sóska is nagyon kedveli a nitrogén tápanyagokat a talajban.

Sóska

A sóska házikerti termesztése

A sóska magvetéssel szaporítható. Házikertben tőosztással is sikert érhetünk el: egy tövet 4-5-felé szétszedhetünk és elültethetünk.

Érdemes egyenlegesen eldolgozni a talajt a vetés előtt, hogy ezzel is segítsük a sóskatermés egyenletességét és nehezen csírázó magvainak csírázását. Ősszel és tavasszal is vethető, áttelelő növény. Az őszi vetés (pl. szeptember-december között) már tavasszal termést hoz, míg a tavaszi vetés nyárral terem betakarítható leveleket.

A vetéskor tartsunk 30 cm-es sortávot. A magvakat kb. 2 cm mélyen jutassuk a talajba. Fejlődése közben meghálálja a rendszeres öntözést és a mértékletes trágyázást. Fűtetlen növényházban is termeszthetünk sóskát, így kihasználva a más növény számára túl hűvös időszakokat.

Sóskasaláta
Sóskasaláta Kaldeneker György konyhájából. Recept itt.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR