Stingtől Snoop Doggig: sztárok, akik a kertben érzik igazán otthon magukat

Stingtől Snoop Doggig: sztárok, akik a kertben érzik igazán otthon magukat

Az én zöldem.

Tévedés azt gondolni, hogy a világsztárok egész nap reflektorfényben sütkéreznek, az idejük nagy részében ők is átlagemberként élnek. Sokan közülük szívesen kertészkednek, de olyanok is akadnak, akik a pandémia alatt kaptak rá a gazolásra. A lelkes kertészek szeretnek a virágaikkal, terményeikkel büszkélkedni, sőt vannak, akik tovább is adják a tudást, könyvek vagy TV-műsorok formájában.

Nézzünk néhány őskertészt!

III. Károly

Az újdonsült uralkodó mindig is híres volt a kertek iránti rajongásáról, sokan úgy vélik, hogy a zöld oldalát királyként is érvényesíteni tudja majd. Már jóval azelőtt magáévá tette az organikus szemléletet és gazdálkodást, hogy az igazán elterjedtté vált volna. 40 évvel ezelőtt, amikor megvásárolta családi rezidenciáját, a Highgrove House-t, a 15 hektáros birtokot organikus kertté alakította, 1,5 hektáros vadvirágos réttel. Akkoriban ez meglehetősen radikális lépésnek számított. Teljesen önellátó és bio kertjéből kerülnek ki a királyi háztartás gyümölcsei, zöldségei.

Michelle Obama

Az egykori First Lady rajong a kertért, és már elnökfeleségként is fontosnak tartotta, hogy népszerűsítse a zöldség- és gyümölcstermesztést. Amikor észrevette, hogy a lányai nem esznek elegendő tápanyagot, zöldséget és gyümölcsöt az iskolában, fontos lépésekre szánta el magát. Sokat tett az iskolai étkeztetés reformálásáért, de odahaza sem tétlenkedett, kertészkedésbe kezdett.

A gyerekkori elhízás elleni harcban jó példával is elől járt: saját terményeiből főzött, felásta a Fehér ház gyepének egy részét, veteményezett, kialakított egy kertet, ahonnan 55 különféle zöldség és gyümölcs került ki, többek közt rukkola, bogyósok és paprika. A kertet edukációs célokra is használta, rendszeresen gyerekcsoportokat fogadott, akik segíthettek szüretelni vagy gyomlálni. Később méheket is telepített. Az egészséges táplálkozás és kertészet témakörében könyvet is írt.

Oprah Winfrey

Az amerikai televíziózás nagyasszonyáról köztudott, hogy a kert a mindene. Nagymamája apró Mississippi állambeli farmján nőtt fel, ahol életre szóló szerelembe esett a növényekkel és a kerttel. Bár a biodiverzitás fontosságát csak később ismerte meg, ösztönösen is a növények közé vágyott: hatalmas birtokát Maui szigetén gondozza, 100 különféle gyümölcs- és zöldségfajjal, sőt a helyi piacokra is termel.

Sting

A zenész-énekes nem csak rocksztár, de komoly kertész is. Az elkötelezettsége akkor kezdődött, amikor szeretett volna a család étrendjén javítani és elhatározta, hogy saját termékenyeket tesz a tányérra. Megvett egy óriási területet, amely nem csak épületeket, de hatalmas kertet és szőlőültetvényt is rejtett Toszkánában. Az istállót stúdióvá alakította és komolyan elmélyedt a szőlészeti és kertgondozási tudományokban. Ma már saját boltja is van, ahol bort, olívaolajat vagy mézet vásárolhatunk tőle, természetesen csupa bioterméket.

Ellen DeGeneres

A műsorvezető 2014-ben a showműsorában élő falat alakított ki, amivel divatot teremtett: akkoriban ezek a zöldfalak nem voltak még ismertek. Ő azonban a természet beltérre, lakásokba, irodákba hozását hirdette. 2010-ben a kertészkedést is műsorra tűzte, elsősorban a városi kertészkedésről beszélgetett, hogy bátorítsa a városlakókat. Ellen maga is szívesen tölti idejét a kertben, noha kaliforniai otthona nem éppen a zöldfelületekről híres.

Martha Stewart

Amerika kedvenc háziasszonya főz, lakberendez és kertészkedik. A tehetséges kertész különféle műsorokban hódol ennek az elfoglaltságnak, az epizódokat az ő New York államban lévő farmján forgatják. Bátran kísérletezik, próbál ki új dolgokat, nem fél attól, hogy a saját hibáiból tanuljon.

Snoop Dogg

Ki gondolná, hogy a világhírű rapper is a kertben érzi otthon magát? Pedig így van, Snoop Dogg szívesen foglalatoskodik a fűszernövényekkel, szukkulensekkel vagy egynyári virágokkal. A növényi alapú étkezést promotálja és befektető egy vegán ételeket gyártó cégben. Martha Stewart egyik műsorában is láthattuk, amint a konténeres termesztés rejtelmeibe avatott be minket.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR