Szabad-e drónnal permetezni? Nem!

Szabad-e drónnal permetezni? Nem!

Még nem állt össze a kép.

Bár jól hangzik a drónos permetezés lehetősége a magas fák esetében, fontos tudni, hogy jelenleg ez nem legálisan végezhető tevékenység Magyarországon! 3 feltételnek kellene teljesülnie ahhoz, hogy ez megváltozzon – ezek egyébként folyamatban vannak, tehát a közeljövőben változás várható ezen a területen.

Először is, szükség van a drónok típusminősítő eljárására, ami eddig nem állt rendelkezésre, ezért a drónok korábban nem rendelkezhettek a növényvédő gépként történő forgalomba hozatalhoz szükséges "megfelelő minőségű növényvédő gép" tanúsító matricával.

2021. december 1-jén hatályba lépett az Agrárminisztérium új rendelete, amely lehetővé teszi a permetező drónok típusminősítését. A minősítési eljárást a gyártó és/vagy forgalmazó köteles kezdeményezni, annak érdekében, hogy Magyarországon kizárólag cseppképzési és szórástechnikai szempontból megfelelő növényvédelmi gépeket vehessenek használatba a termelők. A MATE szakemberei kidolgozták a rendelet hatálya alá tartozó növényvédelmi gépek – beleértve az 5 dm3-nél nagyobb névleges térfogatú permetlétartállyal felszerelt permetező drónokat is – minden szükséges részletre kiterjedő feltétel- és követelményrendszerét.

Pozitív eredménnyel zárult típusminősítési eljárást követően a permetező dróntípusok forgalomba hozatali engedélyt kapnak és bekerülnek a MATE által vezetett kapcsolódó nyilvántartásba. Az érvényes engedély meglétének igazolására a növényvédelmi gépre – feltűnő helyre – matricát kell felragasztani. Az igazoló matricákat szintén a MATE adja ki.

szabad e dronnal permetezni 02

A második feltétel alapján drónos permetezést csak olyan személy végezhet, aki szerepel a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Nébih) pilóta nélküli légijárművel történő légi-mezőgazdasági munkavégzésre jogosultak nyilvántartásában. Jelenleg nincs olyan pilóta, aki rendelkezik a szükséges képzettségi feltételekkel. A Nébih honlapján már elérhetővé vált a növényvédelmi drónpilóta képzőintézmények nyilvántartása. Az adatbázisban azok az engedéllyel rendelkező felnőttképző intézmények találhatók meg, amelyeket a hatóság pilóta nélküli légijárműves növényvédelmi alapképzés szervező intézményként kijelölt (jóváhagyott) a vonatkozó jogszabályban foglaltak szerint.

Most jön még egy csavar: a permetező drón kezeléséhez további, speciális vizsga is szükséges, mivel a drónos permetezés nyílt műveleti kategóriában nem végrehajtható művelet, tehát pusztán a drón kezelése miatt, a növényvédelmi tevékenységtől függetlenül is szükség van egy, a nyílt kategóriában megfelelő képzésnél összetettebb tanfolyam elvégzésére.

szabad e dronnal permetezni 03

A harmadik akadály az, hogy nincs drónnal alkalmazható növényvédő szer, drónnal ugyanis kizárólag pilóta nélküli légijárművel való kijuttatásra engedélyezett növényvédő szer és növényvédő szernek nem minősülő növényvédő hatású termék juttatható ki. Jelenleg azonban egy termék engedélyokirata sem teszi ezt lehetővé.

Sokan próbálnak kiskapukat keresni és kísérleti alkalmazás címen permetezni. Fontos tudni, hogy a kísérleti drónos permetezés körülményeit és feltételeit az engedélyező hatóság nagyon szigorúan szabja meg. Egyrészt meghatározza a parcellaméretet, ami sosem több 10 hektár és minden esetben az adott megyei kormányhivatal ellenőrzi is a kísérleteket.

Források:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR