Szakértő mondja el, miként fog az orchidea újra virágba borulni

Szakértő mondja el, miként fog az orchidea újra virágba borulni

A pangó víz és az erős nap tilos.

Egyre kedveltebbek az orchideák, ma már nem számít luxusnak néhány cseréppel tartani belőlük otthon. A népszerű Phalaenopsis, azaz lepkeorchidea fajok és fajták gyönyörű virágözönnel díszítenek – azonban a virágok elszáradása után csak a levelek és egy csupasz szár éktelenkedik a cserépben. Ilyenkor szinte mindenkiben megfogalmazódik a kérdés: hogyan lehet a növényt újra virágzásra bírni?

orchidea ujra viragba borul 02

Mary Gerritsen orchideaszakértő szívesen osztja meg a tapasztalatait, tanácsait. Nem véletlenül írt könyvet is az orchideákról, hiszen már az 1970-es évek óta termeszti, nevelgeti őket. Rengeteg olyan orchideát kapott már élete során, amelytől azért vált meg a gazdája, mert elszáradtak a virágai és úgy vélte, hogy Mary biztosan tud valamit kezdeni a növénnyel.

Az eladásra szánt növények speciális körülményeket élveznek, megfelelő fény és hőmérséklet mellett virágoznak. Ezeket a tényezőket kell nekünk lemásolnunk ahhoz, hogy újra virágba boruljanak.

orchidea ujra viragba borul 03

Ehhez először is vágjuk le a virágszárat az alapnál az elvirágzás után. Ezt követően tegyük az orchideánkat egy olyan szobába, amely elősegíti az újbóli virágba borulást; ehhez egy hónapon át arra lesz szüksége, hogy 10 °C különbség legyen a nappali és éjszakai hőmérséklet között. Ezért a legcélszerűbb olyan szobát választani, ami egy kis hideget is kap az ablakok miatt, ide, az ablakba állítsuk a növényt. Amikor lemegy a nap, a hőmérséklet is csökkenni fog, a hideg pedig stimulálja az újbóli virágba borulást.

Érdemes akkor átültetni az orchideát, ha levirágzott. Vegyük ki óvatosan a cserépből, rázzuk le a régi kéregdarabokat a gyökerekről, és vágjuk le az elhalt gyökérrészeket egy steril ollóval. Ne tegyük nagyobb cserépbe, az orchidea nem kedveli ezt, szereti, ha a gyökere kis helyen zsúfolódik. Ültessük ugyanakkora cserépbe, majd öntsük hozzá a közeget, és rendezgessük el szorosan a gyökér köré. Fontos, hogy elegendő levegője legyen a gyökérnek, ezért lehetőleg közepes méretű kéregdarabokat használjunk.

orchidea ujra viragba borul 04

Az orchidea a világos, de nem közvetlen napsütötte helyeket szereti. A tűző nap megégeti!

Ügyeljünk gondosan az öntözésre, az orchidea nehezen viseli a pangó vizet, és kirohad, ha a tőlevelekben megáll a víz. Hagyjuk két öntözés közt kissé kiszáradni a földjét, elegendő hetente egyszer locsolni. A magas páratartalmat, nedvességet viszont kedveli, ajánlatos ezért vízzel permetezni és a növényt 70-90%-os páratartalomban nevelni. Jó megoldás, ha a cserepet egy kavicsokkal, golyókkal és vízzel teli tálcára állítjuk, így nem éri közvetlenül a víz, de a párolgásból adódóan a vízpára igen. Minden második locsolásnál adhatunk egy kis folyékony tápoldatot az öntözővízhez.

Az orchideák kedvelik az erőteljesebb légcserét és a hőmérséklet-váltakozásokat a szabadban, ezért bátran kivihetjük azokat. Tegyük olyan helyre, ahol nem éri közvetlen napfény, például egy fa alá, ahol nem fognak megégni. Legyen a hely szélvédett is, mert az erős szellő eltörheti a szárat. Nagyon jól érzik magukat kinn, elegendő csak a hideg évszakban behozni őket a lakásba.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR