Szárnyas feketeszem: fedd be a csúnya betonfalat

Szárnyas feketeszem: fedd be a csúnya betonfalat

A Dél-Afrikából származó, igen gyorsan növő kúszónövény különleges virágaival hódítja meg az újdonságok iránt fogékony kertészek szívét. Gyorsan benövi a meredek falakat.

Neve feketeszem, pontosabban szárnyas feketeszem (tudományos nevén Thunbergia alata), mivel fajtestvérei is feketeszem nevűek, de jelzőkkel meghatározva; vörös feketeszem, nagyvirágú feketeszem, indiai feketeszem.

Feketeszem

Egynyáriként használt évelő növény, már 0 °C alatt megfagy (enyhe tél esetén előfordulhat, hogy megmarad). Szára elfekvő, de kapaszkodó (támaszték kell neki), hossza 1,5-4,0 m lehetne, de egynyáriként csak 2,0 m-re lehet számítani. Gyors növekedésű. Virágzása tavasztól őszig tart, szirmai sárga vagy narancsszínűek, a virág torkában feketék.

Szaporítható magvetéssel február-márciusban (vetőmagot vásárolhatunk nagyobb barkácsáruházban, a Vaterán és webshopokban is), meleg helyen, tavasszal és nyáron dugványozással. Május környékén palántát árulnak a kertészetekben.

Feketeszem

Talajigénye: üde, tápdús, jó vízáteresztő. Napos helyre való, de a déli órákban árnyékos legyen. Lehet közvetlen napfénytől mentes jó világos helyen is tartani. Gondozása csak a feleslegesnek ítélt részek lenyírásából áll, jól tűri a metszést.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR