Az erdőből a kamrába.
Az "észak olívabogyójaként" is emlegetik a kökényt, nem véletlenül! Sós lében pácolva nagyon finom savanyúság készíthető a vadgyümölcsből, ami hosszú ideig eltartható. A fanyar, savanykás kék gyümölcs az első fagyok után válik édesebbé. Bár már októberben érett, csak novemberben alakul ki a teljes aromája, amikor "megcsípte a dér". A kökény termése gazdag antioxidánsban, C vitaminban és tanninban is.
A kökényből készíthetünk lekvárt, likőrt, de akár „hamis olívabogyókat” is. Ha nem szeretnénk az első fagyok érkeztére várni, felgyorsíthatjuk a folyamatot azzal, hogy a gyümölcsöket egy éjszakára a mélyhűtőbe tesszük.
Próbáljuk ki az egyszerűen elkészíthető pácolt kökényt!
Hozzávalók:
- 4 ágacska kakukkfű
- 4 babérlevél
- 1 teáskanál szegfűszeg
- 1 l víz
- 250 g só
- 1 kg kökény
- esetleg hidegen sajtolt olívaolaj
Elkészítés:
1. Főzzük fel a fűszereket a vízzel és a sóval egy edényben, majd hagyjuk kissé kihűlni a főzetet.
2. Mossuk meg a kökényt és töltsük egy nagy befőttesüvegbe. Öntsük fel a bogyókat a forró főzettel. Legalább 2 hónapig tartsuk lezárva az üveget sötét helyen, szobahőmérsékleten.
3. 2 hónap elteltével adagoljuk ki a kökény-olívát tiszta kis üvegekbe. A fűszereket szűrjük le a sós léből és a bogyókat öntsük fel a lével úgy, hogy minden bogyó fedve legyen. Alternatívaként jó minőségű olívaolajat is használhatunk. Tároljuk hűvös, sötét helyen, legalább egy évig eltartható így a pácolt kökény.