Lágy ízű lesz a berkenyelekvár, ha így bánunk vele

Lágy ízű lesz a berkenyelekvár, ha így bánunk vele

Egyszerű fortély.

A berkenye termését, leveleit, fás részét is hasznosítják. Bogyóiból főzött lekvárt Gerendai Dalma, akitől azt is megtudhatjuk, hogyan veszíti el karcosságát a gyümölcs.

"Kétéves, fiatal bokraink vannak, amelyek tavaly még csak pár fürt terméssel ajándékoztak meg, de idén körülbelül 8 kg bogyót szüreteltünk le a tizenkét bokrunkról. Emiatt lekvárt idén először készítettem, de alapvetően lekvárfőzésben többéves tapasztalatom van. Ezek félhasználásával és némi utánaolvasással készült el a lekvárom. Fontos szempont volt, hogy nem akartam vegyíteni más gyümölcsökkel, ahogy ez inkább elterjedt felhasználási módja.

berkenyelekvar lagy lesz 02

Lekvárt készíteni csak egyszerű recepttel és megfelelő türelemmel érdemes, én is így jártam el.

Amire szükség van

  • Egy magas falú fazékra, mert lédús lesz a lekváralap. (Egy ötliteres fazékba kb. 2,5-3 kg gyümölcs fér el (ne ijedjünk meg, ha kicsit telinek érezzük, össze fog esni a bogyó.)
  • 1-2 csomag 3:1 befőzőcukor (ízlés szerint)
  • 3 csomag dzsemfix vagy 30 g pektin

berkenyelekvar lagy lesz 03

Így készül

3 kg bogyót tisztítottam meg a szárától és tettem fel egy ötliteres fazékban lassú tűzön főni. Az aljára szükséges úgy fél liter vizet önteni, mert a héjat hamar megkaphatja a hő, ugyanis feszessége miatt csak később enged levet. 3-4 órán át kell főzni ezt a mennyiséget, közben folyamatosan figyelni, hogy milyen ütemben esik össze a gyümölcs.

berkenyelekvar lagy lesz 04

Én akkor adok hozzá cukrot, amikor már sok levet eresztett (mert sokat fog kiengedni magából), legalább 2 óra főzés után. A gyümölcs leve édeskés, ezért ízlés szerint érdemes cukrot adagolni. Ehhez a recepthez 3:1 arányú befőzőcukrot használtam, amiből csak egy zacskónyi (500 g) került bele, mert szerettem volna, ha a cukor nem nyomja el a gyümölcs karakterét.

berkenyelekvar lagy lesz 05

A főzés végén, úgy 4 óra elteltével nem passzírozom át, hanem enyhén darabosra hagyva turmixolom. Nem tartalmaz kemény magokat, bátran lehet vele így bánni. Ilyenkor habosodhat, le lehet kanalazni, de ha hagyjuk, akkor sincs gond, a továbbiakban a kevergetéssel összeesik a hab a tetején.

Ekkor kerül bele a pektin vagy dzsemfix, mert igen lédús, enélkül leveses maradna. Ebben az esetben 2:1 dzsemfixet használtam (ez volt itthon hozzá), amiből 3 csomaggal került bele. Ha pektint adunk hozzá, akkor is ugyanez az eljárás, de akkor érdemes utána száraz dunsztba tenni 2 napra.

berkenyelekvar lagy lesz 06

A lényeg azonban ezután jön, mert a berkenye egy ilyen gyümölcs: az idő. Nem szabad pár nap után sem felbontani, kíváncsian enni belőle, mert minél tovább hagyjuk érni, annál inkább érezni, hogy eltűnik az ízében a karcosság, lágyabbá válik. Ezt a pálinka esetében tapasztaltuk ki és kis mennyiséget kóstolásra hagyva bizonyosodott be, hogy a lekvár is így működik. Javasolt egy bébiétel méretű üvegbe eltenni egy keveset, hogy az alapján tudjuk ízlelgetni, hogyan lágyul a lekvárunk ízvilága.

Kiválóan kiegészíti a sült húsokat, de süteménybe és palacsintába is bele lehet tenni. Továbbá állaga miatt jól hozzáadható krémekhez, joghurtokhoz."

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR