Szelídgesztenye, finom terméssel

Szelídgesztenye, finom terméssel

Ha jól választunk fajtát, akkor nagyszemű lesz a kedvelt téli csemege, de akár gyűjthetjük is a termését a természetben.

A szelídgesztenyefa (Castanea sativa)  a magyar erdők egyik legszebb, leghasznosabb, de sajnos a mészérzékenysége miatt nagyon ritka fája. A tudományos nemzetségnév, a ’Castanea’ kis-ázsiai eredetű, és már az ógörögben is ezt a fát jelentette. A ’sativa’ a vetett, ember által szaporított, termesztett növények jelzője. A magyar gesztenye szó szláv közvetítéssel torzult a kásztáneából. Azért szelíd, hogy megkülönböztessük a nem ehető, nem rokon vadgesztenyétől (Aesculus hippocastanum). A feltételezések szerint a szelídgesztenye nem magától terjedt el Európában, hanem először a görögök, majd a rómaiak ültették szerte a birodalomban.

Hordótól a villanyoszlopig

A gesztenye gyorsan növő, nagy termetű növény. Magányosan már alacsonyan elágazik és terebélyes lesz, de zárt erdei állományban magas, egyenes fává nő. A fája értékes és tartós, hordótól villanyoszlopig minden célra alkalmas. A levelei fényes sötétzöldek, hosszú lándzsásak, széleiken szálkásan fogasak. A hosszú hajtásokon a levelek vízszintes síkban váltakozó állásúak, a rövideken sűrűn körkörösek.

Egylaki, külön hím- és nővirágokkal

A virágok váltivarúak, a növény egylaki, azaz külön hím- és nővirágok vannak, füzérekbe rendeződve ugyanazon az egyeden. A hosszú füzér kétféle lehet, csak hímvirágokból álló vagy vegyes. A külön álló nővirágok nem alkotnak füzért, csak kis csoportot képeznek. A virágzás későn, júniusban kezdődik, először a porzók érnek, napokkal vagy hetekkel később a bibék. A termékenyüléshez idegen megporzás szükséges, az egyes növények önterméketlenek.

Rovar és szél is porozza

A megporzás átmenet a rovaroktól a szél felé, valószínűleg mindkettő működik. A nedves időben ragadós pollen, a rovarcsalogató halszag, a gazdag nektárkínálat, és az ezen alapuló finom gesztenyeméz a rovarmegporzás jelzői; a szárazságban száz méterekre repülő virágpor a szélmegporzásé.

Éhes állatok ültetik

A termés rendkívül szúrós zárt kupacs, amely védelmet nyújt a három makknak az illetéktelen érdeklődőktől. A mókusok, pelék és varjúfélék viszont nem riadnak meg ettől a próbatételtől, az általuk föld alá rejtett, de elfelejtett magvakból lesznek az új fák.

Vannak barátságos, kiváló fajták

Az ember a termesztett gesztenyét magoncra oltással szaporítja, a fajták között vannak öntermékenyek, betegségeknek ellenállók, korán termőre fordulók. A nemes mediterrán maróni azért is olyan nagyszemű, mert csak egyetlen gesztenyemag van a burokban. A középkor ínséges éveiben a gesztenyéből őrölt liszt segített a téli túlélésben. Ma az utcán sütött gesztenye, a tejszínhabos gesztenyepüré, a vákuumcsomagolt főtt gesztenye drága csemege. 2021 felfedezése, hogy a levelekből a multirezisztens baktériumokat (MRSA) megfékező hatóanyag állítható elő.

szelidgesztenye finom termessel 02
Szelídgesztenye szálkásan fogas szélű lándzsás levele

szelidgesztenye finom termessel 03
Szelídgesztenye hosszúhajtás váltakozó levélállással

szelidgesztenye finom termessel 04
Szelídgesztenye hímvirágok füzérei

szelidgesztenye finom termessel 05
Szelídgesztenye hangyacsalogató hímvirágai

szelidgesztenye finom termessel 06
Szelídgesztenye nővirágai

szelidgesztenye finom termessel 07
Szelídgesztenye nővirága a vegyes füzér tövénél

szelidgesztenye finom termessel 08
Szelídgesztenye éppen termékenyült nővirágai a már elszáradt hímvirág füzérekkel

szelidgesztenye finom termessel 09
Szelídgesztenye termés három makkal

szelidgesztenye finom termessel 10
Szelídgesztenye hármasikrei a bibe-maradványokkal

szelidgesztenye finom termessel 11
Szelídgesztenye már kiürült kupacsa

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR