Savas talajt és védett helyet igényel a szelídgesztenye a kertben

Savas talajt és védett helyet igényel a szelídgesztenye a kertben

Sütnivaló termések.

A szelídgesztenye (Castanea sativa) a bükkfafélék családjába tartozó, gyors növekedésű fafaj. A szelídgesztenyefa a kertünkben is nevelhető, amennyiben megfelelő körülményeket talál magának. Nagy területre biztosan szüksége lesz, mert akár 30 méter magasra nőhet, a koronája pedig 20 méter széles is lehet. Emiatt a frissen ültetett fa körül 8 méter sugarú kört kell hagyni. Ha nincs ennyi helyünk, akkor érdemes olyan oltványokat választani, amelyek 10 méteres magasságig viszonylag kompaktak maradnak.

szelidgesztenye savas talajt 02

Már az ókoriak is ismerték a Földközi-tenger vidékén termő növényt, amely Délkelet-Európa hegyvidékeinek párás völgyeiből származik. A rómaiaktól az Alpokon keresztül érkezett Európa belsőbb régióiba. A szegények kenyerének is nevezték, mivel különösen magas tápértékkel bír. Főként azokon a területeken, ahol a gabonatermesztés nem volt lehetséges, a gesztenyeliszt helyettesítette a gabonalisztet. Hazánkban az Alpokalján, Velem, Kőszeg környékén találunk szelídgesztenyéseket.

szelidgesztenye savas talajt 03

Levele fényes, bőrszerű, szúrósan fogazott. A szelídgesztenye egyivarú, egylaki növény, a hím és nővirágok egy fán belül, de külön-külön alakulnak ki. A megporzás után a termős virágok gömbbé növekednek; egy-egy ilyen gömbben két-három termés nő. Fényes, barna makktermése a gesztenye. Ennek kupacsa zöld, sűrűn tövises, szúrós. A gesztenyefa június-júliusban hozza virágait, a termése pedig októbertől szedhető.

szelidgesztenye savas talajt 04

Mivel a szelídgesztenye melegkedvelő, nálunk is védett helyet igényel. Problémás lehet számára a nedves-hűvös nyár, mert akkor virágzik és történik a megporzás is.

Fontos, hogy olyan helyre ültessük, ahol a kemény hidegtől, széltől védve van. Ideális a ház mellett vagy egy déli fekvésű fal melletti terület. Fiatal korban a fagyérzékeny fácskát télire takarni kell. Érdemes az idősebb fák törzsét fehérre meszelni, hogy a túlzott mértékű napsugárzástól és így a kéreg berepedezéstől védjük.

szelidgesztenye savas talajt 06

Lehetőleg napsütötte helyre ültessük, akkor gazdagon virágzik és hozza a terméseket. A talaj humuszban gazdag, jó vízelvezető képességű és enyhén savanyú legyen. A talaj még így is kisebb szerepet játszik, mint a mikroklimatikus, felszín feletti tényezők.

A fiatal fácskát ugyanúgy metszhetjük, mint a gyümölcsfákat, piramis alakú koronaformát kialakítva. Ezt követően nem szükséges metszeni, csak ha ritkítani, szellőssé szeretnénk tenni a koronát, vagy az egymással versengő ágakat vágnánk vissza.

A szelídgesztenyét a szél és a rovarok porozzák, szükség van még egy fára a közelben ahhoz, hogy ez megtörténjen. Ha nem tud beporzódni, akkor csak virágot hoz, termést nem.

szelidgesztenye savas talajt 05

Októbertől érnek a gesztenyék, amikor a tüskés kupacslevelek kinyílnak és kipotyognak belőlük a barna szemek. Nagyon finom sütve, de készülhet belőle gesztenyepüré is.

Magról vethető, de az utód nem tartja meg a fajtatulajdonságait, oltani szükséges. Ivartalanul közönséges bujtással szaporítható.

Korábban írtunk róla:

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR