Borzas füzike: gyűjthető gyulladáscsökkentő gyógynövény

Borzas füzike: gyűjthető gyulladáscsökkentő gyógynövény

Terebélyes mocsári növény, szépséges virágokkal.

Behálózza a talajszint alatti réteget

A borzas füzike (Epilobium hirsutum)  nedves réten, mocsárban, vízparton és néha még vízben is élő 1-2 méter magas, terebélyesen elágazó, lágyszárú, évelő növény. Jellemző élőhelye a nádasok szegélye, ahol a magasra nőtt, de egyébként eléggé törékeny növények egymásra és a nádra támaszkodnak. Az egyetlen erős és vaskos része a talajban vagy iszapban kúszó gyöktörzse, amely behálózza a környéket, és számos új hajtást indít a talaj fölé.

Virágai a piros különböző árnyalatait veszik fel

A füzike nemzetségnév a fehér fűzfához hasonló hosszú keskeny levelekre utal, amelyek földközelben még keresztben átellenesek, a fölső szárrészeken szórtan állnak. A levelek nyeletlenek, félig szárölelők, széleiken fogacskásak. A borzas = hirsutum fajnév a szár szőrözöttségéből, valamint a virágok kocsányainak, a hegyes csészeleveleknek és a még zöld terméseknek a sűrű mirigyszőrösségéből fakad. A piros árnyalataiban pompázó virágai nagyok és tetszetősek, kereszt alakú, hófehér bibekaréjok emelkednek a két sorban álló 4-4 porzó fölé.

Repítőszőrös és horgonyos magvak

Az Epilobium tudományos név jelentéséről megoszlanak a vélemények, jelentheti a virágtakaró termő fölötti elhelyezkedését, vagy az egyenes terméseket is. A keskeny egyenes csőszerű, toktermések fölülről lefelé hosszanti kopácsokkal repednek fel, a magvakat repítőszőrök segítik, de szerintem a többség úszik is, és ilyenkor a szőrök inkább a kikötéshez kellenek. A füzike fajok könnyen kereszteződnek, a hibridek azonosítása nagyon nehéz.

Értékes gyógynövény

A borzas füzike értékes gyulladáscsökkentő gyógynövény, nagy becsben tartják a teáját. A növény minden része ehető nyersen és főzve is, a szőrös részeket hámozni kell. Némi szakirodalmi ellentmondás, hogy a mirigyszőrök és a levél szövetében lévő szúrós tűkristályok miatt a tapasztaltabb legelő állatok kerülik, vigyázni kell, hogy a szénába se kerüljön. Magam nem teszteltem, sem emberi, sem állati táplálékként, így nem tudok igazságot tenni. A rovarvilág viszont egyértelműen kedveli a füzikét, számos lepke hernyójának tápnövénye, ami jól látszik a megtépázott leveleken. A gyönyörű rózsaszín virágok miatt kerti növényként került az Újvilágba, ahol aztán kezd gondot okozni a kiszabadult populáció.

borzas fuzike 02
Borzas füzike esőben is nyitva maradó virága

borzas fuzike 03
Borzas füzike virágai oldalról

borzas fuzike 04
Borzas füzike átellenes, félig szárölelő levelei

borzas fuzike 05
Borzas füzike fogacskás levélszéle

borzas fuzike 06
Borzas füzike gyakran csálén álló bibéje

borzas fuzike 07
Borzas füzike szőrös szára az egyik névadó

borzas fuzike 08
Borzas füzike mirigyszőrös hegyes csészecimpái és kocsányai

borzas fuzike 09
Borzas füzike kopácsokkal nyíló termései a szőrüstökös magvakkal

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR