Fura nevű növény a szarvas kocsord

Fura nevű növény a szarvas kocsord

A természetben gyakori, de kertekbe is ültethető, dekoratív, ernyősvirágzatú növény, amely gyógynövényként is használatos volt.

Miért szarvas és miért kocsord?

A szarvas kocsord (Peucedanum cervaria) ernyősvirágzatú, a zellerfélék családjába tartozó, lágyszárú és évelő növény. A termete nagyon változatos, száraz nyarakon térdmagasságú, csapadékos években viszont szemmagasságban virágzó példányokkal találkoztam. A “Peucedanum” tudományos nemzetségnév csípős-keserűt jelent, a “cervaria” fajnév szarvast. A magyar kocsord szó a nyelvtudomány szerint ismeretlen eredetű, de én laikusként azért próbálkozom. A kacor ívelt kést, a Kucsera családnév göndört, a kocsorba görbe botot, a varkocs hajfonatot jelent, és még sorolhatnám a kacskaringókat, amelyek szerintem a kocsordok levél és bimbó fakadásának csavaros látványára hajaznak. Ehhez a találgatáshoz a bátorságot onnan vettem, hogy a növény német neve Haarstrang, ami hajfonatot jelent, és a magyar elnevezést talán a német mintájára adták valaha, ahogy ez sok más növénynél bizonyos. Sajnos a szarvasság is rejtély, hogy szereti a szarvas vagy sem; a szintén amatőr szófejtésem, hogy a levélkék tüskés fogai a szarvacskák.

Ezernyi szirommal büszkélkedik

A szarvas kocsord szára hengeres, rovátkolt, tő- és alsó levelei többnyire kétszeresen szárnyasan összetettek, és fél méter hosszúak is lehetnek. A tojásdad, kemény levélkék fölül zöldek, alul szürkések, karéjosak és élesen fogazottak, a fogak hegyes tüskében végződnek. A szárlevelek sokkal kisebbek, kanyarogva bújnak elő a hüvelyükből. A virágzatok gallérjai és gallérkái többlevelűek, lehajlók vagy visszagörbülők és később is megmaradnak. A virágok fehérek, aprók, de a kiterülő ernyők az ezernyi szirommal nagyon látványosak. Az ikerkaszat termések hosszúkás tojásdadok, keskeny repítő szárnyakkal.

Vadvirág, de a kertben is megállja a helyét

A szarvas kocsord mészkedvelő, fényigényes, szárazságtűrő növény, a hazai tájakon, erdőszéleken gyakori. Manapság egyre divatosabb a kertekbe is dísznövények helyett honos fajokat ültetni, a kocsordok erre a vízparttól a sziklakertig alkalmasak, a szarvas kocsord a kövek között is jól érzi magát. A szaporítás természetesen nem kiásással és átültetéssel javasolt, hanem a termések begyűjtésével, és a palánták házi nevelésével.

fura nevu szarvas kocsord 02
Szarvas kocsord kétszeresen szárnyalt alsó levele

fura nevu szarvas kocsord 03
Szarvas kocsord kanyargósan induló szárlevelei

fura nevu szarvas kocsord 04
Szarvas kocsord karéjos csúcslevélkéje

fura nevu szarvas kocsord 05
Szarvas kocsord levélkefonáka a tüskés fogakkal

fura nevu szarvas kocsord 06
Szarvas kocsord összetett ernyő virágzata

fura nevu szarvas kocsord 07
Szarvas kocsord apró fehér virágai

fura nevu szarvas kocsord 08
Szarvas kocsord visszahajló gallérlevelei

fura nevu szarvas kocsord 09
Szarvas kocsord gallérka-levelei

fura nevu szarvas kocsord 10
Szarvas kocsord éredő terméses ernyője

fura nevu szarvas kocsord 11
Szarvas kocsord bordás éredő termései

fura nevu szarvas kocsord 12
Szarvas kocsord érett ikerkaszat termései

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR