Szépség és elegancia: így alakítsunk ki fehér kertecskét!

Szépség és elegancia: így alakítsunk ki fehér kertecskét!

Minden évszakban.

Ilyen is lehet egy szépséges előkert: megfér egymás mellett a havasi ikravirág, a lágy selyemperje, a tulipánok, a százszorszép és a jácintok.

A fehér virágú vagy levelű növényekből összeállított kertecske különleges hangulatot teremthet: nyugodtabb, világosabb, tisztább – még akkor is, ha éppen nem süt a nap. A fehér szín mindig különleges érzéseket kelt bennünk, az összes színből összeálló fehér a fény, az újrakezdés, az ártatlanság, a tisztaság szimbóluma. A csillogó fehér a télre emlékeztet minket, akár még a nyár közepén is. A fehér virágok minden kis saroknak, ágyásnak vagy terasznak egyediséget kölcsönöznek, természetes bájat, könnyűséget, eleganciát visznek a térbe.

feher kertecske 13

Számos télen virágzó díszít, segíti a havas hangulatot megteremteni még akkor is, ha éppen nem hull a hó. A hóvirág, a fekete hunyor (mely nem fekete, hanem fehér virágú) és a krókusz az első januári virágos növények közé tartoznak. Jól mutatnak az előkertben, vagy ragyogást hoznak az árnyékosabb kerti területekre. Valamivel később nyílik a ciklámen, a nefelejcs, a kétlevelű csillagvirág és a keleti hunyor, amelynek szintén léteznek fehér virágú fajai, fajtái. A százszorszép, a szarvacskás árvácska, az illatos jácint már a tavasz virágai – szépen mutatnak a balkonon is ládákban, cserepekben.

feher kertecske 12

A hortenziák csak úgy ontják magukból a vidéki kertek buja hangulatát. A nagy viráglabdákkal rendelkező cserjés hortenzia ’Annabelle' fajtája júniustól őszig díszít. A télálló cserjék legjobban a fák alatti szórt árnyékban érzik magukat, vagy olyan helyen, ahol a nap csak néhány órát süt. Kora tavasszal végezzük el az éves metszést 20 cm-rel a föld felett, így lesz kompakt és dúsan virágzó a növényünk.

Még a nyári ágyásokat is tervezhetjük fehér növények beültetésével: csillagfürt, harangvirág, sarkantyúfű, kerti pillangóvirág és a filigrán évelő díszgyertya kerülhetnek főszerepbe, míg a mellékszerepeket a tarka levelű dísznövények, például az árnyliliom, vagy a díszfüvek játszhatják. Egészen őszig gyönyörködtetik a szemet!

A hófehér évelőket megfontoltan használjuk az ágyásokban, fényességükkel kiragyognak. Csodálatos, világos hangsúlyokat alkothatnak, vagy ritmust adnak a növényzetnek. Jól alkalmazhatóak a szimmetria hangsúlyozására is. Azonban a sok fehér kis pont vizuálisan az összkép szétesését is okozhatja!

Jó kiegészítő színei lehetnek a fehérnek a barack, a sárga, a rózsaszín. Az erős kontrasztok inkább kisebb ágyásokban, cserepekben érvényesülnek, ott ültethetjük a fehéret lila, vörös vagy bíbor színekkel kombinálva.

feher kertecske 01
’Jack Frost' a kaukázusi nefelejcs kedvelt fajtájának neve, amely lenyűgöző, márványos levelekkel hódít.

feher kertecske 02
Az árnyliliom számos fajtával büszkélkedik, levelében minél több a fehér szín, annál több fényre van szüksége.

feher kertecske 03
A kis szarvacskás árvácska számos színben létezik, de fehérben különösen bájos.

feher kertecske 04
A havasi perjeszittyó napos és félárnyékos helyen is jól érzi magát. (Ragnhild&Neil Crawford)

feher kertecske 05
A hóbogyó nevű cserje termései ősszel-télen is díszítenek.

feher kertecske 06
A hóvirág az első tavaszi hagymások egyike, már télen megjelenik.

feher kertecske 07
A repkénykecskerágó (Euonymus fortunei ’Variegatus')  jól takarja a talajt, de falakra is felmászhat. Viszonylag igénytelen és egész évben díszít a levelével. (peganum)

feher kertecske 08
Rendszeres és erőteljes metszést igényel a „fehér eső”, azaz a japán lilaakác fehér fajtája. (Rhian)

feher kertecske 09
Az alpesi hanga még a hidegben is szépen mutat a balkonládában, virágtartókban.

feher kertecske 10
A kelet-ázsiai lizinkát kacsacsőrű lizinkának is nevezik a virágformája miatt.

feher kertecske 11
A tavaszi bangita hatalmas hógolyói áprilisban jelennek meg.

A zöld pántlikafű tartós, gyorsan terjed, a 40-70 cm-es magasságot is elérheti.
A szárnyas feketeszem ’Alba' nevű fajtája nem csak narancs színben létezik! A fehérvirágú változat erkélyeken, teraszokon fáradhatatlanul ontja a szirmokat.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?