Ennyit fejlődik a fiatal kivi tavasztól őszig – nézd meg videón!

Ennyit fejlődik a fiatal kivi tavasztól őszig – nézd meg videón!

Első éves kivik, ideális helyre ültetve.

A kivit sokan mediterrán égövről származó, meleg és napfényigényes növénynek gondolják, pedig sokkal jobban fejlődik az udvar kissé árnyékosabb, nedves talajú részén.

Főleg az óriási előny, ha a talajt árnyékolja például a szomszéd házfal, nehezen szárad ki, mivel a kivi nagyon vízigényes növény. Persze a teljes árnyék sem jó, viszont a tűző napsütés gyakran megégeti a leveleket és a gyümölcsöket. A hideget is jól viseli, -23 fokig nincs baja télen, tehát elég jó hidegtűrő.

Az alábbi videómban bemutatott három tő, két termő és egy porzó idén tavasszal lettek kiültetve, és a sok öntözésnek és ideális helynek köszönhetően szépen nőttek, fejlődtek.

fiatal kivik videon 02

A támrendszerük még nincs kész, de eleve úgy lettek ültetve, hogy a környező kerítésoszlop, ruhaszárító oszlop lesz áthidalva, így lesz elkészítve a tartószerkezet. A támrendszer lehet fából, fémből, mindenki a saját udvarán, kertjében, telkén úgy oldja meg, olyan anyagból csinálja, amije van, ami könnyen beszerezhető.

fiatal kivik videon 03

Első évben akkor sem kell elkeseredni, ha nem ér fel a kivi a támrendszerre, nem kell türelmetlennek lenni, majd a következő évben tovább nő. Fontos, hogy legyen mellette egy madzag (a videón épp drót van), amin fel tud futni.

fiatal kivik videon 06

Most, ősszel már nem szabad levágni róla ágat, hajtást, majd csak tavasszal.

Aki követi az oldalamat, az ősszel láthat majd kiviszüretről videókat, a gyümölcs tárolásáról, érleléséről információkat kaphat, tavasszal pedig sok kivitő metszésénél a metszőolló mellett a kamera lesz a legfontosabb eszköz. :)

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR