Hiába bolondulnak érte a méhek, ha virágzik, de nem terem a kivi!

Hiába bolondulnak érte a méhek, ha virágzik, de nem terem a kivi!

Elérkezett a kivi virágzásának ideje, ami nagyon fontos a kivitulajdonosok számára.

Azon túl, hogy gyönyörű virága van, nagyon kellemes az illata, a méhek bolondulnak érte, csak úgy zúg az egész lugas, amikor tele van virággal, nagyon fontos megkülönböztetni a porzó és a termő kivi virágát. Ugyanis más alaktani jegy (levél, hajtás, kéreg, stb.) nincs, ami alapján egyértelműen megkülönböztethető a termős és a porzós kivi.

Nagyon sokan rendelkeznek kivivel, viszont:

  • nem tudják, melyik a termős és melyik a porzós,
  • vagy éppen az egyik virágzik a másik nem, és nem tudják még, a "másik" milyen nemű,
  • csak egy példányt vettek (sokszor önporzósként), és hiába virágzik az az egy, nem tudják termős-e vagy porzós,
  • két példányt vettek, az egyiknek baja lett, kipusztult vagy kitörött, és nem tudják, melyik maradt meg,
  • és így tovább.

A kivi kétlaki növény!

A kivi kétlaki növény, azaz termős és porzós példányt kell ültetni belőle, hogy teremjen. A termős növény virágának közepén vannak a hófehér bibeszálak, a porzós kivi virágán ezek nincsenek, csak portokok.

kivi viraga porzos termos 01
Virágzik a kivi: felül porzós, alul termős virágok

Vannak öntermő fajták, de annyi rossz tapasztalat van velük, hogy én a termő-porzó párost részesítem előnyben.

Ha a kivi virágzik, de nem terem

Több százan kerestek már fel azzal, hogy öntermős kivit vettek 10-15 éve, virágzik, de nem terem, mi lehet a baj!? Legtöbbször porzós növényt vettek öntermős néven, ritkán termőst.

És amikor emiatt megkeresnek, első kérdésem az: van-e fénykép a virágjáról? A válasz általában az, hogy nincs, így meg kell várni a következő májust, hogy kiderüljön az adott kivi neme.

Akinek kiderül most, hogy porzós kivije van, neki termőst kell mellé ültetnie. Akinek termős kivije van csak, porzóst kell, hogy ültessen. Ez utóbbi eset a jobb, ugyanis a termős virágait be lehet porozni.

kivi viraga termos 02
Kivi termős virága közelről

Így oldjuk meg a beporzást

Én például úgy jártam, hogy a porzós kivim baleset áldozata lett kb. 10 éve, így 2 termős növényem volt, beporzás nélkül viszont nem teremtek volna, így az ismerősök, barátok porzós kivijeiről hordtam a virágos ágakat a termőmhöz, így nekem is lett termésem addig is, amíg nem ültettem másik porzóst, ami a 3. évtől már elvégezte a beporzást.

A feladat a következő: kell keresni a faluban, városban, ismerősökön keresztül valakit, akinek van porzós kivije. Le kell vágni virágokkal teli ágakat, a levelek felét levágni róluk, majd gyorsan hazavinni, és vödör vízbe téve elhelyezni a termő kivi virágainak közvetlen közelébe. A víz lehetőség szerint kútvíz vagy esővíz legyen, abban sokkal tovább marad élve a porzós kivi ága, mint a csapvízben.

A másik fontos dolog, hogy a porzós virágokat a termős virágok magasságában, vagy legalábbis azokhoz közeli magasságban kell elhelyezni. A méhek ugyanis ráállnak arra a magasságra, ahol a termős virágok vannak, és jóval kevésbé keresgélnek attól eltérő magasságban.

Ha a lugas 2 méter magasan van, a virágokkal teli vödröt pedig a földre helyezzük el, sokkal kevésbé fogják járni a porzós virágokat. Ezért a porzós virágokat is lehetőség szerint minél magasabbra kell elhelyezni, egy asztalra, vagy a lugas támrendszerére kell fellógatni.

Az ideális az, ha minden nap van friss porzós ág a termős kivinknek a virágzás teljes ideje alatt.

Akinek kevés termős virág van a lugasán, akár azt is megteheti, hogy a porzós virágokat hozzádörzsöli a termős virágok bibéihez.

Akinek porzós kivije van, termőst ültessen majd ősszel, és ha tőlem veszi a kivit, az én tanácsaim alapján jár el, a 3-4. évtől megízlelheti a saját kivi gyümölcsének ízét, ami összehasonlíthatatlanul finomabb, mint a boltban vásárolt gyümölcsé.

Ha bárkinek kérdése van kivi-ügyben, szívesen segítek, ahogy időm és a munkáim engedik.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR