Szobanövények a hálóban: egészséges vagy ártalmas?

Szobanövények a hálóban: egészséges vagy ártalmas?

Bónusz: 5 növény, amelyik remek választás lehet.

Megosztó kérdés: egészséges-e a hálószobába tett szobanövény, vagy épp ellenkezőleg: ártalmas? Míg egyesek azt állítják, hogy némi zöldtől jobb lesz a szoba klímája, és javul az alvásminőségük is, mások az allergiát és a légúti betegségeket tulajdonítanak a növényeknek.

A növényekről köztudott, hogy javítják a szoba levegőjét, hiszen oxigént termelnek és megkötik a méreganyagokat, szennyeződéseket is. Csökkentik a benzol, a xilol, a formaldehid, a triklóretilén, és számos más mérgező gáz, vegyi anyag koncentrációját a levegőben. Emiatt a NASA azt tanácsolja, hogy 9 m2-enként legalább egy zöld növényt helyezzünk el a lakásban. Minél nagyobb levelekkel rendelkeznek, annál nagyobb hatást tudnak kifejteni. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy ezek a növények díszítenek, szépen mutatnak dekorelemként is.

Nem árt odafigyelni

A porallergiás emberek esetében fokozattan figyelni kell arra, hogy rendszeresen lezuhanyoztassuk, portalanítsuk a leveleket – amelyek sajnos hajlamosak összegyűjteni a port, piszkot is. A virág földjén is felhalmozódások jelenhetnek meg: akár a kemény öntözővízből kicsapódó vízkő, ásványi anyagok a cserépen, a talajon, akár penészréteg – az erre érzékenyeknek nem tesz jót.

Éppen ezért sokszor azt ajánlják, hogy a hálószobai növényeket hidrokultúrában tartsuk, vagy fokozottan ügyeljünk a cserép alján a megfelelő vízelvezetés kialakítására.
Allergiás reakciót okozhatnak az illatos szobanövények is. Bármilyen kellemesen is frissítik a levegőt, nem éri meg, ha nyugtalan alvással, fejfájással, émelygéssel fizetünk érte. Ha érzékenyek vagyunk erre, akkor még az egyébként kifejezetten relaxáló, nyugtató hatásukról ismert növényeket, például a levendulát is kerüljük. Legyünk óvatosak legyünk a mérgező növényekkel is (pl. kutyatejfélék között többet találunk), ezek is allergizálhatnak.

5 hálószobába ajánlható növény

1. Anyósnyelv

Az anyósnyelvként vagy szobai szanszeviériaként ismert növény nem csak könnyen tartható, de jól is mutat. Az 1950-es, 60-as években szinte elképzelhetetlen volt egy lakás jellegzetes levelei nélkül. Nagy leveleinek köszönhetően hatékonyan tisztítja a levegőt, különösen éjszaka, és szabályozza annak páratartalmát is. Egyesek esküsznek rá, hogy jótékony hatással bír a fejfájásra és a magas vérnyomásra is.

szobanovenyek haloban 02
Forest and Kim Starr

2. Vitorlavirág

A vitorlavirág (Spathiphyllum)  képes megkötni a formaldehidet, így tisztítva a levegőt. Az allergiások viszont legyen óvatosak, mert a növény mérgező. Elegáns alak és fehér, vitorla alakú virágok jellemzik, amelyek általában márciustól szeptemberig nyílnak. Finom, kellemes illatuk van – az érzékenyek erre is figyeljenek!

szobanovenyek haloban 03

3. Szobafikusz

A szobafikusz (Ficus elastica)  nagy leveleivel állítólag még a falfestékek és padlóburkolatok káros kipárolgásait is képes megszűrni. Az igénytelennek mondható szobanövény nagytermetű, 2 méter magasra is megnőhet, ezért ideális a padlóra helyezni a cserepét.

szobanovenyek haloban 04

4. Sárkányfa

Amikor a formaldehid megkötéséről beszélünk, nem hagyhatjuk ki a sárkányfát (Dracaena)  sem. Különösen szép a tarka sárkányfa (Dracaena marginata), többszínű leveleivel a hálószoba szemet gyönyörködtető dísze. Viszonylag kevés fénnyel beéri, így sötétebb sarokba is állítható.

szobanovenyek haloban 05
Forest and Kim Starr

5. Aranyos szobafutóka

Az aranyos szobafutóka (Epipremnum pinnatum)  futó levéldísznövény, igen népszerű szobanövény. A NASA kifejezetten ajánlja, hogy a jobb szobaklíma elősegítése érdekében, hogy tartsunk otthon dekoratív, szív alakú levelekkel rendelkező futókát. A növény enyhén mérgező, ezért olyan helyre állítsuk, ahol gyerekek és háziállatok nem férhetnek hozzá.

szobanovenyek haloban 06

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?