Szűkös a helyed? Építs be kisebb ablakokat!

Szűkös a helyed? Építs be kisebb ablakokat!

A korszerű építészet számos tekintetben megtöri a régi, megszokott, hagyományos lakásépítést és lakberendezést. A különböző innovatív megoldások ugyanakkor számos kreatív lehetőséget is biztosítanak számunkra. Ezáltal lehetőségünk van rá, hogy úgymond “ne abból főzzünk, ami van”, hanem képzeletünk felhasználásával az adott helyzetből kihozhassuk a legtöbbet.

Elmondható ez abban az esetben is, ha mondjuk olyan lakásba költözünk be, ahol a térelrendezés nem felel meg az igényeinknek, ugyanis rengeteg térelválasztási megoldás segíthet kijavítani a hiányosságot. De ettől is tovább mehetünk, mégpedig az ajtókkal és ablakokkal.

A nyílászárók fontos részei otthonunknak. Egyrészt egy ház esztétikáját, külső, vizuális megítélését nagyban befolyásolja, hogy milyen formájú, színű, méretű ajtók és ablakok vannak beépítve, másrészt viszont szigetelési és egyéb praktikus szempontokból is fontos, hogy megfelelőek legyenek.

Így aztán arra is lehetőségünk van, hogy amennyiben a lakásban, amelyet birtokba vettünk, nem elégszünk meg a megoldással, azt átalakítsuk. Ha pedig a kialakítás jellege olyan, hogy nem tudunk elég nagy ablakokat beépíteni, akkor akár a keskeny ablak is megoldás lehet.

Az utóbbi időben a keskeny ablakkeretek népszerűsége folyamatosan növekszik. Emögött nem minden esetben kizárólag a helyhiány, vagy a meglévő falak minél észszerűbb kihasználása rejtőzik, az ilyen ablakok használata számos más előnnyel is jár. Így például, ha a megfelelő helyeken több kisebb ablakot építünk be, ezzel több természetes fényt juttathatunk be a helyiségbe.

Ha a lakásunk olyan környéken van, hogy szeretnénk folyamatosan gyönyörködni a panorámában, erre a célra is hasznos lehet keskeny ablakok beépítése, akár tetőablak formájában. Illetve, belső építészeti szempontból is hasznosak lehetnek. Ha a minimalista stílust kedveljük és ilyen lakást szeretnénk magunknak, ezek az ablakok tökéletesen illeszkedhetnek a koncepcióba.

A keskeny ablakkeretek előnyei

Akkor is érdemes keskeny ablakokat választani, ha megengedhetnénk maguknak a falak kialakításából adódóan a nagyobb ablakokat, de szeretnénk egy modern házat építeni. A több kisebb ablak figyelemfelkeltő, tetszetős és egyedi kinézetet biztosít a háznak. Ráadásul, ilyen módon egyedileg tudjuk megoldani a szellőztetést és a természetes fény szabályozását is.

Ha egy nagyobb ablak helyett több kisebbet építünk be, ez segíthet a magánélet, az intimitás megőrzésében is. A kisebb ablakokon, főleg, ha magasabban vannak beépítve, nehezebb belátni, tehát nem kell azon gondolkodnunk, hogy az utcán járókelő emberek az életünket szemlélik és belátnak például a nappaliba.

Ilyen módon úgy tudjuk alakítani a panorámát, a kilátást, hogy az szemet gyönyörködtető legyen. Így például ha a házunk mellett az egyik részen mondjuk egy konténer áll, arrébb viszont egy park, a kisebb ablakkal meg tudjuk oldani, hogy csak az utóbbira legyen rálátásunk.

Ezeknek az ablakoknak a beépítése során a kreativitásodnak is teret engedhetsz. Egy lehetőség lehet, hogy különböző formájú kis ablakokat szerzel be és építesz be, amitől kicsit bolondosabb, bohókásabb lehet a házad kinézete, ugyanakkor a praktikus okok sem kerülnek háttérbe.

Illetve, a különböző formák keverése és egyedi csoportosítása is jó megoldásnak számít. Megteheted azt is, hogy valamilyen témát, valamilyen stílust követsz az ablakok beépítésével, legyen az absztrakt, vagy más forma.

Érdekes megoldás lehet az is, ha mondjuk a konyhában úgy oldod meg a természetes fény beáradását, hogy két, a falra függesztett elem közé elhelyezel egy keskeny ablakot. Egyszóval, a lehetőségek tárháza végtelen, ha egyedi otthonra vágysz, fontold meg az ilyen ablakok beszerzését.

A keskeny ablakok rengeteg lehetőséget adnak nekünk. Ha átalakításban vagyunk, érdemes kicsit utánaolvasni és megvizsgálni az opciókat. Ha így teszünk, egyedi, korszerű otthont varázsolhatunk magunknak, amely jól is néz ki és jól is érezzük magunkat benne.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR