Szüret után ne hagyjuk magukra a gyümölcsfákat

Szüret után ne hagyjuk magukra a gyümölcsfákat

Ilyenkor is védelemre, ápolásra van szükségük, hogy tavaszra megerősödjenek.

A következő évi termő rügyek egészséges képződésének érdekében elengedhetetlen a megfelelő lombvédelem, a szakszerű növénytáplálás. A szélsőséges időjárásra hajló éghajlatunkban a gyümölcsfák öntözését sem szabad elhanyagolni.

A gyümölcsfák alját a lombkorona síkjáig gyommentesen kell tartani. Ilyen módon megőrizzük a talajban lévő nedvességet, gyérítjük a talajban lévő rovarkártevőket, elősegítjük a talajban tevékenykedő hasznos baktériumok élettevékenységét.

gyumolcsfa szuret utan 02

Itt az ideje a vízhajtások eltávolításának, az elszáradt, vihar által eltört ágak levágásának. Lehetőség van a lombkorona alakítására, a keresztben fejlődő ágak eltávolítására. A lombkorona belsejének kialakításakor biztosítani kell a szellőzöttséget, a napfény érvényesülését. A lombkorona átvizsgálásakor a beteg, száraz ágakat el kell távolítani. A tűzelhalásos ágakat (alma, körte, birsalma) közel 40-45 cm-es egészséges részekkel, a meggy moníliával fertőzött ágakat 20-25 cm-es egészséges résszel szükséges eltávolítani. Az eltávolított ágak után ne maradjon csonk! A szabályosan kialakított, vágott felület könnyebben gyógyul, a fertőtlenítést szolgáló növényvédőszer hatékonysága is megfelelően érvényesül. A gyümölcsfák metszése alkalmával nagy gondot kell fordítani a metszőolló fertőtlenítésére. A metszőolló fertőtlenítésének leghatékonyabb és legegyszerűbb módja, amikor a metszőolló vágófelületét 10%-os (10 liter víz 1 liter hypo) hypo-oldatba történő mártása.

gyumolcsfa szuret utan 03

A metszést követően rövid időn belül el kell végezni a permetezést, a fákon ejtett sebek fertőtlenítése a lomb védelme érdekében. A lombvédelem biztosítása céljából több kiváló szer közül lehet választani. Az egyik ilyen szer CHAMPION WG (10l vízhez 20-30g), amely alma, körte, birs, naspolya védelmére szüret után, sőt lombhullás után is szükséges használata. A cseresznye, meggy, szilva gombás és baktériumos betegsége ellen kifejezetten jó hatékonyságú. Az őszibarack és a kajszibarack réz érzékenységét figyelembe véve, az őszi lombhullást megelőzően, amikor a levelek 80%-a megsárgult, megkezdődött a levelek hullása a CHAMPION WG (10 l vízhez 25-30g) szer használata lemosás szerűen kijuttatva, megfelelő védelmet biztosít. A lombhullást követően, a fagyok előtt a védekezést feltétlen meg kell ismételni. Az említett gyümölcsfákon kívül dió, mogyoró, mandula, szelídgesztenye, málna kultúrákban is kiváló hatékonyságú. A lombvédelmet a kórokozók elleni védekezés sikerét a COSAVET DF Edge (10 l vízhez 50-70g) szer kombinációkban történő kijuttatásával tovább fokozhatjuk. Az említett szereket a dísznövények védelmére is eredményesen használhatjuk.

gyumolcsfa szuret utan 04

A felsorolt szereken kívül a lombhullást megelőzően a rézérzékenység figyelembe vétele miatt eredményesen használható a COPPER FIELD (10l vízhez 70-90 ml) alma, körte, birs, naspolya, cseresznye, meggy, szilva kultúrákban. A sárgabarack, őszibarack kultúrákban meg kell várni a lombhullás elkezdődését és a fagyok előtt nagyon fontos legalább egyszer a permetezést lemosás szerűen elvégezni. A COSAWET DF-fel történő kombináció jelentősen növeli a védekezés hatékonyságát.

A következő évi termőrügyek egészséges fejlődéséhez nélkülözhetetlen a megfelelő tápanyagellátás. Az őszi lombhullás előtti tápanyag feltöltésére, a levelek gyorsabb lebomlásának elősegítésére kiváló készítmény az AZOSPEED készítmény, mely (10 l vízhez 150-200 ml) biztosítja a vessző, rügyek beérését, a lehullott lomb elbomlását.

A következő cikkben, kertészeti kultúrákban a talajfertőtlenítés fontosságáról, a gyümölcsfaültetés sikerének feltételéről esik szó.

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR