Szüretelés, felszedés, telelőhely-készítés: novemberi tennivalók a kertben

Szüretelés, felszedés, telelőhely-készítés: novemberi tennivalók a kertben

Felkészülés a télre.

Novemberben elsődleges feladatunk a télre való készülés – ne csak a növényekre gondoljunk, egyes állatok is hálásak a segítségért! Akad olyan termény, amit még szüretelhetünk, de vannak olyan növények is, amelyeket most kell behoznunk melegebbre, a fagyok beköszönte előtt.

Nézzük át a legfontosabbakat!

Tennivalók a díszkertben

 • Most van az utolsó esélyünk arra, hogy a nem télálló gumókat és hagymákat kiássuk, majd a földtől és maradványoktól megtisztítva, a pincébe, verembe tegyük őket télre. A legjobb, ha újságpapírba csomagoljuk, egymás mellé helyezzük és szárazon tartjuk őket – így nem fognak tavaszig berothadni.
 • A november az utolsó ideális időszak arra is, hogy azokat a hagymás növényeket elültessük, amelyeknek virágzásában tavasszal már gyönyörködni szeretnénk. Amennyiben a talaj fagyott, akkor már késő lesz az ültetés! Úgyhogy most még gyorsan kerüljön a földbe a jácint, a nárcisz, a tulipán!
 • Évelőket és lombhullató fákat is ültethetünk addig, amíg a talaj nem fagyott.
 • Az évelő pünkösdi rózsát most, késő ősszel kell a talajig visszavágni – először akkor fogjunk neki, amikor a lomb már elszíneződött. Ez csökkenti egy gombás betegség, a szürke penész fertőződésének veszélyét.
 • A nem télálló dézsás és balkonnövényeket gyorsan vigyük a telelőhelyükre. Az első fagyok meglepően gyorsan megérkezhetnek!

szureteles felszedes november 02

Tennivalók a veteményesben

 • A kökényt és a naspolyát az első fagyok után kezdjük szüretelni, ilyenkor ugyanis a gyümölcsök vesztenek savasságukból, fanyar ízükből és kellemesebb az ízük.
 • Novemberben kezdődik a kelbimbó fő betakarítási időszaka. Csak annyit szedjünk le belőle, amennyit felhasználunk, és mindig lentről felfelé haladva szüreteljünk.
 • A gyümölcsfák kérgére érdemes ragacsos gyűrűket felhelyezni. A nagy téli araszoló nőstényei előszeretettel helyezik el a petéket a fák koronaszintjén. A fiatal hernyók aztán tavasszal a levelekkel táplálkoznak.
 • Az ún. hópenész (Microdochium nivale)  elkerülése érdekében a lehullott levelet még az első hó megjelenése előtt távolítsuk el a fűről. Gyakran előfordul, hogy a gyepen maradt lomb károsítja a gyepet, és tavasszal újra kell vetnünk a kopasz foltokat.

szureteles felszedes november 03

A kert állatai télen

 • • Alakítsunk ki telelőhelyet a sünöknek, például süngarázs használatával! Ahogy a hőmérséklet 0°C alá esik, a tüskéshátúak megkezdik a téli hibernációjukat. Szívesen bújnak farakások alá, rőzsekupacba, forgács vagy lehullott lomb közé.
 • Egyre kevesebb féreg, rovar elérhető a kertben (repedésekbe húzódnak), ezért a madarak intenzíven keresik-kutatják a táplálékot. Segíthetünk nekik madáretetők, maggolyók kihelyezésével. Az élelmet védett helyre tegyük, ahol a kerti barátainkat nem támadhatják meg például a macskák.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR