Szüreteljük korábban a rebarbarát harangok segítségével

Szüreteljük korábban a rebarbarát harangok segítségével

Fény nélkül, fehéren.

Egyes zöldségek sokkal finomabbak, zsengébbek, ha fehérítjük őket, azaz elzárjuk tőlük a fényt, amikor kihajtanak. Ebben segítenek minket azok az agyagharangok, amelyeket időnként kertészeti árudákban tudunk beszerezni.

rebarbarat harangok 02

A harangokat elsősorban a rebarbara termesztésénél alkalmazzák, ugyanis hozzásegíthetnek a korábbi szürethez. Ha nem sokkal a kihajtás előtt ráteszünk a tőre egy átlátszatlan cserepet, 2-3 héttel előbb szedegethetjük a leveleket. A védelem alatt ugyanis állandó és kedvezőbb a klíma, a növények gyorsabban tudnak fejlődni. A hajtások nem színeződnek zöldre, mivel az edény nem engedi át a fényt. Emiatt a halvány növényi részek sokkal zsengébbek.

rebarbarat harangok 03
Leonora (Ellie) Enking

A célra használhatunk egyszerű műanyag- vagy agyagcserepet is, az alján lévő lyukat egy kaviccsal, kővel fedjük be. A dekoratív harangok általában Angliából származnak, így nem könnyű őket beszerezni. Ezeknek a tetején egy fedéllel zárható nyílást találunk, itt be tudunk kukucskálni.

rebarbarat harangok 04
Alex Brown

Legkésőbb akkor, amikor a hajtások elérik a harang fedelét, már szedhetjük őket. Csak minden harmadik hajtást vágjunk le, így a növény nem merül ki olyan gyorsan. A szüret után távolítsuk el az edényt, így ismét normális, megszokott zöld levelek fejlődhetnek.

rebarbarat harangok 05
Tom Parnell

A rebarbara mellett a parajlibatop, a tátorján vagy a gyermekláncfű termesztésénél is használhatjuk ezt a módszert.

rebarbarat harangok 06
Amanda Slater

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?