Így szaporítsuk egyszerűen a zöldikét sarjakkal

Így szaporítsuk egyszerűen a zöldikét sarjakkal

Saját dzsungel.

Igen költséges, ha mindig új és új szobanövényeket vásárolunk a lakásba. Sokkal egyszerűbb módja a beltéri dzsungel kialakításának, ha a már meglévőket szaporítjuk. Különösen könnyen sokszorosítható a közkedvelt zöldike, vagy csokros csüngőinda (Chlorophytum comosum), egyetlen növény maga is számos utódot hoz létre.

zoldiket szaporitsuk sarjakkal 05
Serres Fortier

A zöldike népszerű szobanövény, mivel viszonylag igénytelen, gyorsan nő, könnyen gondozható, túléli a száraz időszakokat és sötétebb helyeken is megél. Ismert mint levegőtisztító, ezért mindenképpen érdemes belőle a lakásban tartani!

zoldiket szaporitsuk sarjakkal 03

Sokasodó sarjak

Amikor a zöldike elért egy bizonyos nagyságot, vékony virágszárakat fejleszt, ezeken fejlődnek az apró fehér virágok, majd azok elhervadtával az utódok. A súlyuk lefelé húzza a sarjakat, hogy a talajban tudjanak meggyökeresedni. A lakásban azonban egy kicsit segítenünk kell a vegetatív szaporodást. Általában tanácsos a növekedési időszakban – tavasszal és nyáron – ezeket a sarjnövénykéket leválasztani és meggyökereztetni. A sarjakat csak akkor szabad leválasztani, ha már legalább 5 levélkéjük kifejlődött. A virágszár ezután teljesen levágható, az anyanövényhez legközelebb, de azt nem megsértve.

zoldiket szaporitsuk sarjakkal 04

A gyökeresedés segítése

A kis utódok hamar meggyökeresednek, ha még gyökér nélkül egy vízzel teli üvegbe állítjuk őket. Fontos, hogy a gyökérképződés világos, meleg helyen történjen, például egy ablakpárkányban. Kerülni kell az erős, tűző napot, különösen délben. A szoba hőmérséklete ne legyen 19 °C-nál alacsonyabb.

zoldiket szaporitsuk sarjakkal 06
Dimitrio Lewis

Rendszeresen ellenőrizzük a növénykéket és ha szükséges, töltsünk még vizet az edényükbe. Két-három héten belül a sarjak gyökeret képeznek és cserépbe ültethetjük őket.

Amint a gyökerek kb. 3 cm hosszúak, kivehetjük a növénykéket az üvegből, és földbe ültethetjük őket. Ha még ennél is egyszerűbben szeretnénk a zöldikét szaporítani, akkor várjuk meg, amíg a sarjak a növényen magán gyökeret eresztenek. Ezeket a növénykéket azonnal el tudjuk ültetni.

zoldiket szaporitsuk sarjakkal 02

Helyezzük a sarjakat néhány centiméter mélyre egy kis cserépnyi földbe, tegyük a cserepeket szobai üvegházba és öntözzük óvatosan a fiatal növénykéket. Fontos, hogy a közeget egyenletesen nedvesen tartsuk. Tápoldatozás az első hetekben nem szükséges, mert károsíthatja a gyökereket. Ha a növények elkezdenek növekedni, akkor sikeres volt a szaporítás.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR