Az afrikaiibolya szaporítása levéldugványról: 2 módszert is mutatunk!

Az afrikaiibolya szaporítása levéldugványról: 2 módszert is mutatunk!

Az afrikaiibolya az egyik legkedveltebb szobanövényünk. Csak ránézünk bájos kis virágaira, kerek leveleire, és máris mosolyt csal az arcunkra.

A legtöbb szobanövényünk levéldísznövény, az afrikaiibolya viszont virágaival is hosszan díszít. Ráadásul könnyű gondozni és szaporítani. Olyannyira, hogy akár egyetlen levéldugványt is sikeresen kigyökereztethetünk.

1. módszer

Elóször is válasszunk a növényről egy egészséges levelet. Egy tiszta, éles késsel vágjuk le a levélnyél tövénél. Vigyázzunk, hogy a növény többi részét ne sértsük meg.

afrikai ibolya leveldugvany 02

Töltsünk meg egy kis üveget kézmeleg vízzel. Az üveg szája legyen valamivel kisebb, mint a levél, hogy a nyele beleérjen a vízbe, de a levél maga ne.

afrikai ibolya leveldugvany 03

Az üveget állítsuk világos, napfényes, meleg helyre. 2-4 hét elteltével megjelennek az első kis gyökérkezdemények. A kellően kigyökeresedett levéldugványt ültessük el nyirkos ültetőkeverékbe. Ezt követően nincs más dolgunk, mint gyönyörködni a fejlődő új növénykében!

afrikai ibolya leveldugvany 04

2. módszer

A másik egyszerű szaporítási mód, ha a levágott leveleket egyenesen ledugjuk a nyirkos ültetőkeverékbe. Ha a levél nyele túl rövid, a levelet egyharmad részig befedhetjük az ültetőkeverékkel, hogy stabilan álljon.

afrikai ibolya leveldugvany 05

Ha a cserépre nejlonzacskót húzunk, nem szükséges öntöznünk a dugványt, mivel az áttetsző mini fóliasátor benntartja a nedvességet. A dugványunk várhatóan 2-4 hét alatt fog kigyökeresedni.

afrikai ibolya leveldugvany 06

4 hét elteltével távolítsuk el a fóliasátrat, és amikor a föld kezd kiszáradni, kezdjük meg a növény rendszeres öntözését.

Újabb néhány hét elteltével azt fogjuk látni, hogy megjelennek az első új hajtások a levéldugványok mellett. Ezekből fejlődnek ki az új levelek. Végül a fiatal növény elkezd virágot hozni.

afrikai ibolya leveldugvany 09

A két módszer összehasonlítása, gondozási tippek:

  • Az ültetőkeverékben való gyökereztetés egyszerűbb, mivel csupán egyetlen lépésből áll.
  • A vízben való gyökereztetés biztosabb, mivel láthatuk a fejlődő gyökereket.
  • Az afrikai ibolya kedveli a szűrt fényt, illetve a reggeli órákban a teljes napsütést.
  • Viszonylag igénytelen növény. A legfontosabb, hogy a földjét ne hagyjuk kiszáradni, de ne is öntözzük túl. A cserepe soha ne álljon pangó vízben.

Fotók: apieceofrainbow.com

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR