Ha egy zámia nem elég, a szaporításához használd a levelét!

Ha egy zámia nem elég, a szaporításához használd a levelét!

Könnyen szaporítható.

Az agglegénypálma vagy másik nevén zámia vagy ZZ-pálma az egyik olyan növény, mely sok mindent túlél. Bár nem bánja, ha kap kellő mennyiségű fényt és vizet, akkor sem bántódik meg, ha ezekből kevés jut számára. Éppen ezért kezdő hobbikertészek számára is ideális választás lehet. Szaporítása tőosztással vagy levéldugványozással is történhet. Csomós Éva az utóbbira tett kísérletet, nem is akárhogyan.

ha egy zamia nem eleg 02

"A neten láttam egy videót a szaporításáról és mivel az egyik kedvenc virágom, muszáj volt kipróbálnom.

ha egy zamia nem eleg 03

Az egyik legdúsabb növényemről feláldoztam egy szárat, majd levágtam róla a leveleket egy éles késsel. A videóban látottak alapján kerestem egy hungarocelldarabot, bevagdostam késsel és a résekbe illesztettem a levágott leveleket úgy, hogy mindegyik töve egy szintben legyen. Egy műanyag tálkába tettem és annyi vizet öntöttem alá, hogy a levelekből legalább 1 cm vízben álljon. Január 28-án tettem mindezt és vártam a csodát.

ha egy zamia nem eleg 04

ha egy zamia nem eleg 05

Időközben pótoltam az elpárolgott vizet, de semmi mást nem csináltam. Csak türelem és víz kell hozzá. 3 hónap elteltével már látni lehet a gumókat és a kis gyökereket.

ha egy zamia nem eleg 06

Egy picit még hagyom a gyökereket megerősödni, majd mennek a virágföldbe. 3-4 levelet szánok egy-egy cserépbe és remélem hamarosan lesz sok agglegénypálmám.

ha egy zamia nem eleg 07

Most először próbáltam ki ezt a módszert. Sok tapasztalatom még nincs vele, de reménykedem, hogy szépen kifejlődik majd a növény. Mert soha sincs elég!"

ha egy zamia nem eleg 08

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR