Tavaszi gyepmunkák: így hozzuk 3 lépésben formába a füvet

Tavaszi gyepmunkák: így hozzuk 3 lépésben formába a füvet

Zöld elsősegély.

A tél nem kíméli a füvet: a hó, a hideg, az eső és a jég is nyomot hagy a gyepen. Az erősen megviselt fűnek tavasszal elsősegélyre van szüksége, így hamarosan újra zöld szőnyeggé változhat.

A karbantartás ideális időpontja március közepétől kezdődik, amikor a talaj már elég meleg és a fű újra növekedésnek indul. A gyep legyen jól kiszáradt, mielőtt nekikezdünk a munkálatoknak.

3 egyszerű lépésben újra formába hozhatjuk a kerti füvet:

1. Az első fűnyírás

Szedjük össze a gyepről az ott maradt avart, letört ágakat, utána jöhet az első fűnyírás, kb. 2-3 cm magasra vágjuk a füvet.

2. Lazítás, szellőztetés

Jöhet a fű lazítása, szellőztetése, amely együtt jár az elhalt növényi részek és mohák eltávolításával. A gyeplazító kései kb. 5 cm mélyen vágjanak a földbe. Egyszer hosszában és egyszer keresztben is kezeljük végig a gyepet a legjobb eredmény érdekében. Ne aggódjunk, a munka után nem néz ki túl jól a gyep, de ez normális, hamarosan újra erőre kap!

3. Tavaszi trágyázás

Ahhoz, hogy a fű keresztül tudjon törni a filces rétegeken, szüksége van tápanyagra. A hosszúhatású gyeptrágyák ideális választást jelentenek. Ügyeljünk arra, hogy egyenletesen osszuk el azt a gyepen. Figyeljünk rá, hogy a trágya foszfort tartalmazzon, mivel a foszfor segíti a gyökerek növekedését . Végül alaposan öntözzük be a füvet.

Kopasz foltok a gyepen? Egyszerű módszerrel eltüntethetjük őket!

A kopasz foltok kialakulás több okra vezethető vissza. Lehetnek például túlterhelés, vagy egy gomba jelenlétének következményei (ún. hópenész) .

Így szabaduljunk meg a tar foltoktól:

1. Tisztítsuk meg a területet a gyomoktól, moháktól, elhalt növényi részektől.
2. Terítsünk egy réteg kerti földet a kopár részre.
3. Vessünk fűmagot és csak gyengén takarjuk be földdel a vetést (a fű fényen csírázik). Enyhén tapossuk be.
4. Az elkövetkező hetekben tartsuk nedvesen a felszínt.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?