Tavaszi rózsaápolás: metszés és a téli védelem eltávolítása

Tavaszi rózsaápolás: metszés és a téli védelem eltávolítása

Jó szezonkezdet.

A tél végén, legkésőbb a kihajtás kezdetén távolítsuk el a rózsákról a téli védelmet nyújtó fóliát, jutazsákot. A feltöltögetett rózsák tövét is kiszabadíthatjuk, a földet leszedve. Ilyenkor jön el a metszés ideje is, ami nem mindegyik fajnál és fajtánál zajlik ugyanúgy.

Amikor az aranyvessző szirmot bont, elérkezett a rózsametszés ideális időpontja. Válasszunk fagymentes, száraz, felhős napot a munkához, ilyenkor gyógyulnak leggyorsabban a sebek.

tavaszi rozsaapolas 02

A különböző rózsáknál eltérő a tennivaló:

  • A magastörzsű és a kerti rózsánál a gyengén növő fajtákat 3-4 rügyre, az erősebbeket 5-6 rügyre vágjuk vissza. A beteg hajtásoktól teljes egészében szabaduljunk meg.
  • A kúszórózsáknál a gyenge hajtásokat kb. 10 cm-esre rövidítsük.
  • A többször virágzó bokorrózsák koronáját szükség esetén ritkítsuk és az idős vesszőket vágjuk vissza 3 rügyes fiatal hajtásokra. Az elszáradt, beteg hajtásokat teljes egészében távolítsuk el.
  • Az egyszer virágzó bokorrózsáknál csak a koronát ritkítsuk és a beteg ágakat távolítsuk el. Fiatalító metszésre csak 6-7 évente van szükség.
  • A tearózsáknál az erős hajtások 4-5 szemre metsszük vissza, a gyengébbeket pedig 3 szemre. A felesleges és vadhajtásokat teljesen távolítsuk el.
  • A talajtakaró rózsákat elég 4-5 évente karbantartani, formára vágni. A gyengén virágzó sövényrózsákat sövényvágóval kb. felükre nyírjuk meg.

A rózsametszést követően gondoskodjunk egy adag komposztról, hogy a növények jó formában kezdjék a szezont.

tavaszi rozsaapolas 03

Korábban írtunk róla:

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?