A 3 leggyakoribb hiba, amit a rózsák metszésénél elkövethetünk

A 3 leggyakoribb hiba, amit a rózsák metszésénél elkövethetünk

Túl erős, túl közeli, túl gyenge.

Ahhoz, hogy a rózsák bőségesen virágozzanak, többé-kevésbé erős metszésre van szükségük. De melyik rózsának van szüksége drasztikusabb visszavágásra, és melyiknek enyhébbre? A rózsák metszése viszonylag gyors és egyszerű – amennyiben tudjuk, mit kell csinálni. Sok kezdő kertész követ el azonban hibákat.

Összegyűjtöttük a leggyakoribbakat!

rozsa metszese 3 hiba 02

1. Túl erős vagy épp túl gyenge metszés

A rózsák metszésénél fontos alapszabály, amely minden típusra vonatkozik: minél erőteljesebb a növekedés, minél nagyobb a rózsa, annál gyengébben vágjuk őket vissza.

Az ágyásban lévő és hibrid tearózsákat például minden tavasszal erőteljesen metsszük vissza, az 5 legerősebb hajtást 3-5 szemre. Szükség esetén a régebbi fás részek visszavágása is megengedett.

A cserjés rózsákat ezzel szemben nem szabad a hajtások felénél erősebbe visszavágni. Ha az ágyásrózsákhoz hasonlóan erősen metsszük őket, akkor hosszú, nyurga, instabil hajtások keletkeznek, amelyekből a koronát újra kell építeni.

A kúszórózsáknál a tavalyi hajtások többsége metszés nélkül marad. Szükség esetén akár az egész hajtás eltávolítható, amennyiben pl. zavaró helyen nő. A legerősebb hajtásokat rögzítjük a rácsra, beigazítjuk, ezek különösen sok hajtást és virágot hoznak majd.

2. Túl közel vágunk a szemhez

A rózsametszésnél gyakori hiba, hogy túl közel vágunk a szemhez (rügyhöz), például amikor egy oldalsó hajtást metszünk le, így fennáll annak a veszélye, hogy a szem kiszárad és csúnya csonkot hagy maga után. Ezért a metszőollót kb. 5 mm-rel helyezzük a legfelső rügy fölé, és vágjuk kissé átlósan, ferdén lefelé.

rozsa metszese 3 hiba 03
Dan Costin

3. Egyszer virágzó rózsák metszése tavasszal

Sok régi rózsafajta nem képes a folyamatos virágzásra, megújulásra. Virágrügyeiket az előző évben fejlesztik és csak egyszer hoznak virágot, kora tavasszal. Az új hajtásokon ugyanabban az évben már nem keletkeznek új virágok. Amennyiben ezeket a fajtákat tavasszal erőteljesen visszavágjuk, nyáron nem hoznak egyetlen virágot sem. Ezért ezek a fajok csak kismértékű metszést tűrnek meg tavasszal, csak azt a hajtást vágjuk le, amely a koronában zavaró lehet, így az nem válik túl sűrűvé, kevésbé lesz kitéve a gombafertőzéseknek.

Korábban írtunk róla:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR