Télen is metszhetjük az egyes iszalag fajokat

Télen is metszhetjük az egyes iszalag fajokat

Virágzás serkentése.

Az iszalagok (klematiszok) metszése nem korlátozódik csupán a virágzási időszakra. A nyáron virágba boruló fajok esetében télen is elővehetjük a metszőollót.

Azon klematiszok közé, amelyeket ősszel vagy legkésőbb február végéig kell metszeni, a tavasszal virágzó fajok tartoznak: az olasz iszalag és a kerti iszalag hibridek. Ezeket a növényeket erőteljesen kell visszavágnunk kb. 30 cm-rel a talajszint felett. Így elősegítjük az életerősebb hajtások fejlődését, a gazdagabb virágzást.

Minden olyan hibrid esetében, amely kora nyáron vagy szeptemberben hozza a virágait, a felükre vágjuk vissza a hajtásokat. Ha túl drasztikus a metszés, akkor azt az első virágzási hullám sínyli meg.

A tavasszal virágzókat viszont csak szükség esetén metsszük, hogy fiatalítsuk a bokrot és akkor is csak az egyes hajtásokat. Esetükben a visszavágás a virágzás után tavasszal ajánlatos, így nyárra már új hajtások tudnak fejlődni és a következő évi rügyek is berakódnak. Ide tartozik például a hegyi iszalag és a havasi iszalag.

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR