Télen is metszhetjük az egyes iszalag fajokat

Télen is metszhetjük az egyes iszalag fajokat

Virágzás serkentése.

Az iszalagok (klematiszok) metszése nem korlátozódik csupán a virágzási időszakra. A nyáron virágba boruló fajok esetében télen is elővehetjük a metszőollót.

Azon klematiszok közé, amelyeket ősszel vagy legkésőbb február végéig kell metszeni, a tavasszal virágzó fajok tartoznak: az olasz iszalag és a kerti iszalag hibridek. Ezeket a növényeket erőteljesen kell visszavágnunk kb. 30 cm-rel a talajszint felett. Így elősegítjük az életerősebb hajtások fejlődését, a gazdagabb virágzást.

Minden olyan hibrid esetében, amely kora nyáron vagy szeptemberben hozza a virágait, a felükre vágjuk vissza a hajtásokat. Ha túl drasztikus a metszés, akkor azt az első virágzási hullám sínyli meg.

A tavasszal virágzókat viszont csak szükség esetén metsszük, hogy fiatalítsuk a bokrot és akkor is csak az egyes hajtásokat. Esetükben a visszavágás a virágzás után tavasszal ajánlatos, így nyárra már új hajtások tudnak fejlődni és a következő évi rügyek is berakódnak. Ide tartozik például a hegyi iszalag és a havasi iszalag.

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?