Nincs kukucskálás! A legjobb növények a szomszéd kíváncsisága ellen

Nincs kukucskálás! A legjobb növények a szomszéd kíváncsisága ellen

Ápol és eltakar.

Lehetünk bármennyire jóban a szomszédunkkal, nem biztos, hogy szeretnénk úgy érezni, mintha a vasárnapi kerti ebédnél ő is az asztalunknál ülne, vagy mellettünk pihenne a napozóágyon egy kellemes nyári napon. Márpedig, ha túl közel van a kertje és akadálytalan a belátás, kénytelenek leszünk a kíváncsi szemeket az intim szféránkba beengedni. Érdemes megfontolni egy olyan növény futtatását a kerítésre vagy a terasz oldalára, amely sűrű lombjával, gyors növekedésével eltakarja a belátást.

Mutatunk néhány ilyen növényt!

1. Kúszó hortenzia

Hortenziarajongók figyelem! A kúszó hortenzia akár 15 méter magasra is futhat, nyáron szépséges fehér virágaival, ősszel sárga leveleivel díszít. Illatos virágai vonzzák a méheket, dús levélzete jól takar, ráadásul a fagyokat is bírja.

nincs kukucskalas 01

2. Olasz iszalag

Ideális a melegebb területekre, ahol a nagy virágú klemátiszok nem érzik olyan jól magukat. Gyönyörű, élénk színű virágokkal díszít a nyár folyamán.

nincs kukucskalas 02
Acabashi

3. Holdvirág

Törékeny, fehér virágai főként este nyílnak, napnyugtától napkeltéig. Édeskés, finom illatúak, nyár közepétől kora őszig virítanak. A szív alakú levelekkel díszítő növény 5 méterre is kúszhat, de sűrűn ültessük, vessük a bokros, szép hatásért.

nincs kukucskalas 03

4. Komló

A sör alkotójaként ismert, de több annál, a kertben is szépen mutat. Nagy leveleivel és a nőivarú virágokból fejlődő érdekes komlótobozaival díszít, gyorsan nő.

nincs kukucskalas 04

Korábban írtunk róla: Szokatlan, de gyorsan növő kúszónövény lehet a komló a kertben

5. Ötlevelű akébia

Csokiszőlőként is ismert ez a 9-10 méterre is futó növény. Virágainak fűszeres, csokoládéra emlékeztető illatuk van, különleges színűek. Csavarodva kapaszkodik a szára, ötlevélkéjű levelei dús lombozatot alkotnak.

nincs kukucskalas 05

Korábban írtunk róla: Csokoládészőlő: nem esszük, viszont futtatjuk

6. Háromvirágú vagy őszi iszalag

Rendkívül életerős klemátisz faj, nem csak nagyra nő (akár 10 méter magasra), de jól takar is bokros, széles formájával. Apró fehér virágai késő nyáron, kora ősszel nyílnak. A legtöbb talajon megél, a különböző fényviszonyokat is jól tolerálja.

nincs kukucskalas 06

7. Sisakbab

Afrikában és Ázsiában fogyasztási céllal ültetik, máshol viszont dísznövényként tartják számon. Sötét levelei, nyárközepén virágai, majd szép hüvelyei díszítenek.

nincs kukucskalas 07
Forest and Kim Starr

8. Görögtekercs

Csavarodva kúszó szárú, gyorsan növő növény, amely akár 10 méteresre is megnőhet. Érdekes, sárgás-lilás virágai nem túl feltűnőek. Meleg, napos helyre ültessük, remekül tűri a városi légszennyezettséget. A növény mérgező, metszéskor pedig irritáló tejnedvet ereszthet.

nincs kukucskalas 08
阿橋 HQ

9. Lilaakác

Jól ismert kúszónövény, gyönyörű lila virágzuhataggal. Jó vízelvezetésű, nedves, napos helyen érzi jól magát, gyorsan nő, ajánlott falra, rácsra, tartóra futtatni, akár a 20 méteres magasságot is elérheti. Erős támrendszert igényel.

nincs kukucskalas 09

Korábban írtunk róla: Könnyen szaporíthatjuk a lilaakácot bujtással

10. Trombitafolyondár

Erőteljesen növő, gazdagon virágzó kúszónövény. Nyáron gyönyörű piros, narancsos, ritkán citromsárga virágaival díszít, bírja a hideget, meleget, túléli a szárazságot és az árnyékos helyen is virít.

nincs kukucskalas 10

11. Borostyán

Klasszikus futónövény. Árnyékos, félárnyékos helyeken érzi igazán jól magát, végtelen hosszan fut, dús levélzetével díszít.

nincs kukucskalas 11

12. Vadszőlő

Ha gyorsan növő növényre van szükség, akkor jó megoldást kínál a valamelyik vadszőlő fajta, amely könnyen megkapaszkodik a falon és egyéb felületeken. Levelei szép formájúak, ősszel ragyogó, vöröses-narancsos-bordó színt öltenek.

nincs kukucskalas 12

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR