Virágzás után vágjuk vissza a téli jázmint

Virágzás után vágjuk vissza a téli jázmint

Szirmok a hóban.

A téli jázmin akár hóban is megörvendeztet a virágzásával, általában februárban nyílnak a sárga szépségek. Előfordulhat azonban, hogy már korábban, december-januárban szirmot bont.

teli jazmint vagjuk vissza 05

Az Ázsiából származó kúszónövény virágai akár márciusig díszíthetik a kertet. A jázmin az egyéves vesszőkön hozza a virágokat, ezeket az elvirágzás után a hosszuk ötödére kell rövidíteni. Ellenkező esetben 2-3 évente erőteljes visszavágással szükséges szellősebbé tenni a koronát úgy, hogy a metszés során néhány hajtást a legöregebbek közül teljesen el kell távolítanunk. Cserépben sokkal lassabban nő a növény, mint a kertben, ezért ebben az esetben elegendő 3-4 évente ritkítani.

teli jazmint vagjuk vissza 02

A téli jázmin napos vagy enyhén árnyékos, védett helyen érzi jól magát. Meszes, tápanyagban gazdag talajt igényel az egészséges fejlődéshez, de homokos talajon is megél. Az évenkénti indító trágyát, érett komposztot meghálálja. Öntözni csak kivételes esetben szükséges, mivel a szárazságot és a forróságot is jól tolerálja.

teli jazmint vagjuk vissza 03

Fontos tudni, hogy a téli jázmin nem rendelkezik tapadószervekkel, ezért ha a hajtásokat szeretnénk vezetni, akkor például egy rácshoz, tartóhoz kell kötni őket. Ültessük házfalak, támfalak, lépcsősor mellé, ahol nagyra nőhet és a hosszú hajtásaival túllógva festői látványt nyújt.

A téli jázmin ideális ültetési ideje a tavasz, mert így egész szezonja lesz arra, hogy megerősödjön az új helyen.

Korábban írtunk róla:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR