Virágzás után vágjuk vissza a téli jázmint

Virágzás után vágjuk vissza a téli jázmint

Szirmok a hóban.

A téli jázmin akár hóban is megörvendeztet a virágzásával, általában februárban nyílnak a sárga szépségek. Előfordulhat azonban, hogy már korábban, december-januárban szirmot bont.

teli jazmint vagjuk vissza 05

Az Ázsiából származó kúszónövény virágai akár márciusig díszíthetik a kertet. A jázmin az egyéves vesszőkön hozza a virágokat, ezeket az elvirágzás után a hosszuk ötödére kell rövidíteni. Ellenkező esetben 2-3 évente erőteljes visszavágással szükséges szellősebbé tenni a koronát úgy, hogy a metszés során néhány hajtást a legöregebbek közül teljesen el kell távolítanunk. Cserépben sokkal lassabban nő a növény, mint a kertben, ezért ebben az esetben elegendő 3-4 évente ritkítani.

teli jazmint vagjuk vissza 02

A téli jázmin napos vagy enyhén árnyékos, védett helyen érzi jól magát. Meszes, tápanyagban gazdag talajt igényel az egészséges fejlődéshez, de homokos talajon is megél. Az évenkénti indító trágyát, érett komposztot meghálálja. Öntözni csak kivételes esetben szükséges, mivel a szárazságot és a forróságot is jól tolerálja.

teli jazmint vagjuk vissza 03

Fontos tudni, hogy a téli jázmin nem rendelkezik tapadószervekkel, ezért ha a hajtásokat szeretnénk vezetni, akkor például egy rácshoz, tartóhoz kell kötni őket. Ültessük házfalak, támfalak, lépcsősor mellé, ahol nagyra nőhet és a hosszú hajtásaival túllógva festői látványt nyújt.

A téli jázmin ideális ültetési ideje a tavasz, mert így egész szezonja lesz arra, hogy megerősödjön az új helyen.

Korábban írtunk róla:

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?