Termessz chiamagot otthon!

Termessz chiamagot otthon!

Szedd a szuperélelmiszert, egyenesen a kiskertedben.

Egyre népszerűbb az azték zsálya, más néven chia, az utóbbi időben sokan építették be a táplálkozásukba a növény magját. Ez a szuperételnek kikiáltott növényi mag akár a kertedben is termeszthető! Jó hír, hogy egészen egyszerűen nevelhető, érdemes megpróbálkozni vele!

Így válasszunk helyet neki a kiskertben

Mindenképpen úgy kell készülnünk, hogy a chianövény bokor vagy kisebb fa méretűre fog nőni. Ezért nem ajánlatos a fűszerkertbe beszorítani, és a cserepet is túl fogja nőni, ha az erkélyre tennéd. Inkább dézsát válassz a számára, legyen elegendő helye a terebélyesedéshez. A növény képes akár egy felnőtt ember méretére, kb. 2 méter magasra is megnőni.

Melyik fajtát válasszuk?

Különböző színű magok vannak forgalomban: barnák, szürkék, fehérek, feketék. Igazából mindegyiket feketének mondják („black chia”), ami nem fehér, így a szürkét, barnát is. A jelek szerint teljesen mindegy, hogy melyiket termesztjük, bár sok valótlanság kering az interneten arról, hogy melyik az „igazi”.

chia

Jöhet a vetés

A chiamagok aprók, ezért nem szükséges hatalmas gödröt ásni számukra. Készítsünk gyommentes helyet a vetéshez, szórjuk el a magokat és vékonyan fedjük be földdel. Naponta öntözzük a magocskákat, és kb. egy héten belül kibújnak az első zöld növénykék is.

Dönthetünk úgy is, hogy először a lakásban, cserépbe vetjük a magokat, majd amikor már megerősödtek a palánták, és 6-8 levelet is hoztak (kb. 4-6 hetes korukra), akkor ültetjük ki őket a szabadba. Ez a módszer azért is jobbnak tűnik, mert a chianövény nem viseli a fagyot, így koratavasszal még nem tudjuk a szabadban elvetni. Sokan úgy vélik, a legjobban akkor csíráztatható, ha egy kis üvegházat készítünk a magoknak (egy üvegedény, aminek teteje van), és párásan tartjuk a környezetüket.

Lehetőség szerint mulcsozzuk a növényt, és locsoljuk rendszeresen. A chia nem szeret versengeni a gyomokkal, ezért fontos, hogy teljesen gyommentes helyre ültessük, és rendszeresen gazoljunk.

A chianövény napos helyen, jó vízgazdálkodású talajban érzi jól magát, ugyan szárazságtűrő, de csak rendszeres öntözés mellett nő nagyra (akkor öntözzük, amikor már száraz a földje, nem kell, hogy vízben álldogáljon!). Július-augusztusban jelennek meg a virágai, kékes-levendulaszínben pompáznak. Ez a virág vonzza a méheket és a pillangókat is. Amikor a virágok száradni kezdenek, megjelennek az apró magocskák is a növényen.

chia otthon 02
LongTimeMother

Elérkezett a szüret ideje

A betakarítás meglehetősen időigényes, ezért mindenképpen szánjuk rá az időt. Megtehetjük azt is, hogy adagokban szüretelünk, nem egyszerre szedjük le az összes virágfejet.

Amennyiben megvárjuk, hogy a virágfejek teljesen megbarnuljanak, sok magot elveszíthetünk. Kezdjünk neki a szedésnek, amint a szirmok többsége lehullott! A leszedett virágokat szárítsuk meg papírzacskóban, vagy rácson, jól szellőző helyen. Ne lógassuk fejjel lefelé a növényeket, mert kipotyognak a magocskák!

Betakarításnál egyszerűen szedjük le a terméseket. A chia-szüret gyerekjáték, akár a kicsikkel együtt is elvégezhető. A magok kinyerésének legjobb módja, ha a kezünkkel átdörzsöljük, morzsoljuk a megszáradt növényeket. A szüretelés egy másik módja, amikor egyszerűen zacskót tartunk a virágok alá, és egyesével belerázzuk a fejeket. Az apró magok így rögtön a zsákba, tasakba hullnak. A magokat száraz, hűvös helyen tartsuk!

chia

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR