Tiltólistára került a legnépszerűbb csigaölő szer

Tiltólistára került a legnépszerűbb csigaölő szer

Természetes megoldások kerülnek előtérbe a kiskertekben.

2021. augusztus 1-jétől új fejezet nyílik a csigák elleni védekezésben: legelterjedtebben használt csigaölő hatóanyagot, a metaldehidet tartalmazó készítményeket nem lehet szabad forgalmazásban beszerezni.

Ezzel megnő a természetes védekezés jelentősége. A kiskerttulajdonosok eddig is számos módszert kipróbáltak, ezek közül a legnépszerűbb a csigák összegyűjtése, sokszor valamilyen csali használatával (például deszka, nedves rongy). Hatékony lehet csigamágnesként kihelyezni dinnyehéjat, citromhéjat, félbevágott krumplit is.

csigaolo szer tiltolistara 02

Megoldást jelenthet, ha éles köveket teszünk a védendő terület köré, vagy hamut, meszet, sót szórunk körbe. Akinek nagy a kertje, indiai futókacsát is bevethet.

Hazánkban egyébként a legnagyobb pusztítást a spanyol és a nagy meztelencsiga okozza. Nem minden csiga kártékony, akadnak hasznos fajok is bőven. Utóbbiak táplálékot jelentenek a kisemlősöknek, madaraknak, magvakat terjeszthetnek, továbbá növelik a talaj humusztartalmát.

csigaolo szer tiltolistara 03

Ne feledjük: augusztus 1-jétől a legelterjedtebben használt csigaölő hatóanyagot, a metaldehidet tartalmazó készítményeket már nem lehet szabad forgalmazásban beszerezni, erre a jövőben csak végzettséggel rendelkező személyek lesznek jogosultak.

Forrás: Nébih

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR