Süni vagy sör? Csigaűző praktikák Olvasóinktól

Süni vagy sör? Csigaűző praktikák Olvasóinktól

Eső után invázió.

A házas és meztelencsigák megkeserítik a kertészek életét, különösen a tavaszi esős időszakban, amikor tömegesen képesek ellepni a kertet. Sajnos pillanatok alatt tönkreteszik hetek munkáját, lelegelik a veteményt, nyomuk ott van az ágyásokban.

Szinte állandóan terítéken van az ellenük való védekezés, mellyel kapcsolatban Olvasóink is megosztották a tapasztalataikat.

csigauzo praktikak 02

Akadt, aki az indiai futókacsát javasolta – ez a bio kártevőirtó tetemes mennyiségű meztelencsigát képes felfalni. Azonban nem csak a csigákat, de a veteményt is legelik, így azt el kell keríteni (bár állítólag szoktathatók a táplálékhoz). Ráadásul társas lények, itató és úsztató is kell nekik – szóval azért van velük némi tennivaló.

csigauzo praktikak 03

Működhet a fizikai távoltartás is, volt, aki szúrós ágak szétterítését javasolta (ahol gyerekek vannak, ez nyilván nem a legjobb ötlet). Hasonlóan rézcsík, éles fémtárgyak is elrettenthetik a betolakodókat. Az összeszedés bár fárasztó, de hatékony módszer lehet. Akinél süni lakik a kertben, azt mesélte, hogy azóta a csigából egy darab sincs.

Előkerülhetnek a házi szerek is: többen az ecetes lefújást javasolják, vagy azt, hogy sót, szódabikarbónát, netán fahamut szórjunk az ágyások köré. Ezek sajnos épp az esős időben mosódnak be nagyon hamar a földbe. Természetesen a sört is sokan ajánlják: kis tálkába öntve állítólag belefulladnak a csigák.

Van, aki nem kertel, és bevallja, hogy nála csak a gazdaboltokban kapható, por alakú csigaölőszer vált be. Ezek egy része esőálló, így csapadékos időben is használható.

Főként azokban a kertekben, ahol rengeteg a csiga, nem biztos, hogy hatékony a házi praktikákkal védekezni. A szerek között akad olyan, amely erősen nedvszívó hatású, és így egy áthatolhatatlan száraz réteget képez, amin a csigák nem mennek keresztül, így voltaképpen elriasztja őket, vegyszer nélkül. Más készítmények viszont vonzó ételt jelentenek a csúszómászóknak, és mivel méreganyagot tartalmaznak, elpusztítják az állatokat.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR