Tippek a mirabolán metszéséhez: melyek a legfontosabb tudnivalók?

Tippek a mirabolán metszéséhez: melyek a legfontosabb tudnivalók?

Ha az egykor helyes fácska torzonborz óriásként tornyosul fölénk, nincs mese, elő kell kapnunk a metszőollót.

A kertészek között dívik a mondás, miszerint a csonthéjas magvú gyümölcsök ki nem állhatják a metszést. Ez lényegében azt jelenti, hogy a csonthéjasok (mint például a cseresznye, meggy, őszibarack, nektarin, kajszibarack, szilva, ringló) a legtöbbször nem viselik túl jól az ilyesfajta beavatkozást. Ha azonban megállunk a korábban még kicsi és formás mirabolánfánk (más néven cseresznyeszilva, tudományos nevén Prunus cerasifera) előtt és rácsodálkozunk arra, mennyire túlnőtt, milyen viharvertek és kesze-kuszák lettek az ágai, elgondokodunk azon, nem lenne-e mégis tanácsos visszametszenünk. És míg a mirabolán gyakori vagy túlzott mértékű metszése valóban nem javasolt, időnként szükség lehet rá. Az alábbiakból kiderül, mikor és hogyan érdemes elvégeznünk.

mirabolan metszese 02

Hasznos tudnivalók a mirabolán metszéséhez

Az eleinte még filigrán, kezelhető magasságú mirabolánfa idővel akár 6 méter magasra is megnőhet. Ha hagyjuk, az alapvetően kis fa vagy cserje termetű növény az évek során rengeteg ágat hoz, sűrű, tömött, túlzsúfolt lombot fejleszt. Azt is tapasztalhatjuk, hogy az idősödő fa egyszer csak megáll a virágzásban és a terméshozásban. A fa metszésével mind a korona szerkezetén, mind a termőképességen sokat javíthatunk, azaz a fa ismét életerős, gazdag terméshozamú lesz. Létfontosságú azonban, hogy a mirabolánfa metszését az arra legmegfelelőbb időpontban végezzük el.

mirabolan metszese 03

Ellentétben más gyümölcsfákkal, amelyeket a nyugalmi időszakuk alatt szokás metszeni, a tél a legrosszabb időpont a mirabolán megmetszéséhez. Ennek elsődleges oka, hogy ekkor a leginkább fogékony a betegségekre, például a baktériumos rákosodásra és elhalásra, illetve az ólomfényűségre. Mindkét betegség közös jellemzője, hogy télen erőteljesebben támadnak. A téli álmát alvó mirabolánfa, szilvafa nem tud védekeznek ezek ellen a kórokozók ellen. Tavasszal az ólomfényűséggel fertőzött fa levelei ezüstösre színeződnek, majd röviddel ezután az ágak elhalnak. Végső soron tehát a mirabolán téli metszése a fa pusztulását is okozhatja.

mirabolan metszese 05

Hogyan metsszük meg a mirabolánt?

A mirabolánfa metszését tavasztól a nyár derekáig célszerű elvégeznünk. Szakértők azt javasolják, hogy a fiatal fák metszését kora tavasszal, míg a kifejlett fákét tavasz végén, nyár elején végezzük el.

A mirabolánfa metszése során mindenekelőtt távolítsuk el a fa töve körül a talajból előtörő fattyúhajtásokat. Távolítsuk el továbbá az elszáradt, sérült ágakat, illetve a többit keresztezve nőtt vagy a többi ágra ráhajló ágakat. A korona belsejében lévő ágakat ritkítsuk, hogy szerkezete szellősebb legyen. A munkát megkönnyítendő, sok kertész azt a gyakorlatot követi, hogy a metszés megkezdése előtt krétával jelöli meg az ágakon a metszés tervezett helyét.

mirabolan metszese 04
Maja Dumat

Idős, elhanyagolt mirabolánfán több idényen keresztül tartó ifjító metszést célszerű végeznünk. A fa megújítása céljából végzett ilyen típusú, erős visszametszés során az ágak egy részét tőből eltávolíthatjuk. Fontos azonban, hogy egy szezonon belül legfeljebb az ágak egyharmadát távolítsuk el. Emiatt tehát több évet is igénybe vehet a kíméletesen elvégzett ifjító metszés.

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR