Többféle monília is pusztíthat a gyümölcsfán: előzzük meg a betegséget!

Többféle monília is pusztíthat a gyümölcsfán: előzzük meg a betegséget!

A termés, a virág és a friss hajtások sincsenek biztonságban, ha támad a monília. Mivel más-más növényi részt fertőződhet más időben, így a védekezés módja és ideje is eltérő. A kulcsszó a megelőzés!

Veszélyben a termés

Termést fertőző moníliás betegségnél mindig megelőzi a fertőzést a gyümölcsön valamilyen sérülés keletkezése. Ez lehet szélvihar, jégverés okozta seb, leggyakrabban azonban a gyümölcsöt rágó molyok lárvái váltják ki a héj sérülését. A sebzés környékén gyorsan növekedő, barnuló, megpuhuló rothadás indul, és megjelennek a gomba apró, sárgás színű telepei gyűrű alakban rendeződve.

Monília

Védekezés: Ez a moníliás fertőzés tehát mindig sebzésnek, általában a rovarok elleni helytelen, vagy nem elégséges védekezésnek következménye. A sebzés utáni fertőzés azonnal megtörténik, kellő időben kémiai védekezést nem tudunk alkalmazni, ezért felesleges permetezni. A termést fertőző moníliás betegség elleni védelem valójában a károsító gyümölcsmolyok és cseresznyelégy elleni védelem. A fán áttelelő kórokozó ellen a réz tartalmú lemosó permetezés ajánlott.

Virág- és hajtásfertőző moníliás betegség

Monilia laxa és Monilia fructicola (újonnan betelepült) gombafajok okozzák. Virágzáskor, a virágon keresztül hatolnak be, fertőzik meg a fiatal hajtást, onnan a vesszőket, ágakat, majd a fatörzset. A virágok hirtelen lebarnulnak, elhalnak, ezt követően a fiatal levelek is elhalva lógnak az ágon.

Halott virágok illatát nyögik a fák

Az elhalt virágzat még ősszel is a fakoronában látható. Moníliás gyümölcsök összeaszalódva gyakran a fán maradnak, ezek a gyümölcsmúmiák. Járványos betegség hűvös, ködös, esős időjáráskor fenyeget, amikor a virágzás elhúzódik, és a nedves virágokon a gomba gyorsan tud csírázni, fertőzni.

Védekezés: A fakérgen áttelelő gombatelepek ellen javasolt a réz tartalmú téli lemosó permetezés. Átlagos évjáratkor virágzás alatt 3 alkalommal szükséges a kezelés: virágzás elején, tömeges virágzáskor, és virágzás végén a levelek megjelenésekor. Kezelésre a Chorus, a Signum, a Switch, a Teldor és a Topas gombaölő szerek engedélyezettek. Hajtáselhalás észlelésekor minél előbb vágjuk le a beteg részt 20-30 cm-es egészségessel együtt, csak így lesz eredménye a kórokozó blokkolásának.

Dr. Némethy Zsuzsanna
www.novenydoktor.hu

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR