Tűlevelek a komposztban, avagy hogyan bomlik le a fenyőfélék lombja?

Tűlevelek a komposztban, avagy hogyan bomlik le a fenyőfélék lombja?

A tűlevelek is komposztálhatók, egy pár általános szabályt azért nem árt megjegyeznünk!

Az országban sokfelé található nagy mennyiségben lehullott tűlevél. A különböző fenyőfélék tűlevelei kiváló szervesanyag-forrás jelentenek a kert számára. Akár a komposzthalomra hordjuk, akár mulcsként a növényeink töve köré terítjük szét, fontos tápanyagokat biztosítanak, valamint a talaj nedvességmegtartó képességét is javítják. Ha tudjuk, hogyan kell tűlevelet komposztálni, semmilyen káros mellékhatástól nem kell tartanunk.

tulevelek komposztalasa 02

Árt a tűlevél a komposztnak?

Sok kertész azt a gyakorlatot követi, hogy soha nem hord a komposzthalomra tűlevelet, mivel úgy véli, hogy attól a komposzt savanyúbbá válik. Bár igaz, hogy hogy a frissen lehullott tűlevelek pH-értéke 3,2 és 3,8 között van, komposztálódás után a pH-értékük már a semlegeshez közelít. Nyugodtan adagolhatunk tehát a komposzthoz tűleveleket, nem kell amiatt aggódnunk, hogy a végtermék megárt a növényeknek vagy elsavasítja a talajt. Ha azonban a tűleveleket előzetes komposztálás nélkül dolgozzuk bele a talajba, átmenetileg valóban csökkenhet a talaj pH-értéke.

A másik ok, ami miatt a kertészek rendszerint kerülik a tűlevelet mint komposzt-alapanyagot, az az, hogy nagyon lassan bomlik le. A tűlevelek viaszos bevonattal rendelkeznek, ami megnehezíti a lebomlásért felelős baktériumok és gombák munkáját. A tűlevelek alacsony pH-értéke gátolja a mikroorganizmusok tevékenységét a komposztban, még tovább lassítva a folyamatot.

Ha azonban idősebb tűleveleket használunk, illetve olyanokat, amelyek egy szezont talajtakaróként töltöttek a kertben, ez felgyorsítja a folyamatot. Továbbá a felaprított tűlevelek gyorsabban komposztálódnak, mint a frissek. Húzzuk össze a tűleveleket egy halomba, majd toljuk át a halmon párszor a fűnyírót, hogy alaposan felaprítsuk vele a tűleveleket. Minél finomabbra sikerül felaprítanunk a tűleveleket, annál gyorsabban fognak lebomlani.

tulevelek komposztalasa 03

A tűlevelek komposztálása

A tűlevelek komposztálásának egyik előnye, hogy nem hagyja összetömörödni a halmot. Ez lehetővé teszi, hogy a komposzthalom szellős maradjon, azaz akadálytalanul átjárja a levegő, ennek eredménye pedig egy magasabb hőmérsékletű komposzthalom, amely gyorsabban lebomlik. A fenyőtű lassabban bomlik le, mint a komposztban lévő egyéb szerves anyagok, még akkor is, ha a halom bemelegedett, ezért a tűlevelek arányát maximum 10%-ra korlátozzuk a halom teljes térfogatához képest.

A tűlevelek komposztálásának legkönnyebb és legtermészetesebb módja, ha egyszerűen ott hagyjuk azokat, ahová lehullottak, hogy a fenyőfa alatt talajtakaróként funkcionáljanak. Idővel lebomlanak, közben pedig bőven ellátják a fát szerves tápanyagokkal. Mivel folyamatosan hullik le valamennyi tűlevél, ránézésre a talajtakaró mindig frissnek fog hatni.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR