Tudtad? Ezért változik meg a levelek színe ősszel

Tudtad? Ezért változik meg a levelek színe ősszel

Megtudhatjuk végre azt is, mi okozza, hogy míg egyes levelek megsárgulnak, mások színe vörösre, narancssárgára vagy éppen barnára vált.

A legtöbbünk számára évről évre a levelek változó színe jelzi, hogy hivatalosan is elérkezett az ősz. Vitathatatlan, hogy a lakóhelyünkhöz közeli fák lombszínének hirtelen változása lenyűgöző látványt nyújt (és kiváló hátteret szolgáltat például a családi fotókhoz). De ha valaha is elgondolkoztunk azon, hogy pontosan miért lesz a zöld levelekből sárga, narancssárga vagy éppen vörös, nos, erre is megvan a magyarázat. Lássuk tehát, miért változik meg a fák lombkoronájának a színe minden ősszel.

levelek szine osszel 01

Klorofill, fotoszintézis

Ahogy az közismert, a klorofill adja a levelek zöld színét. A tavaszi és nyári hónapokban a nappali órákban bőségesen jut napfény a növényeknek, amelyek ennek megfelelően klorofillt állítanak elő. A növények a napfényt a növekedésükhöz szükséges energiává alakítják át, ezt nevezzük fotoszintézisnek. Ennek köszönhető, hogy a növények lombozata nyáron sokkal bujább és élénkzöldebb.

levelek szine osszel 02

Karotinoidok, antociánok

Ahogy közeleg, majd beköszönt az ősz, a nappalok egyre rövidülnek, a növények pedig ennek következtében egyre kevesebb napfényhez jutnak. A klorofilltermelésük lelassul, ami lecsökkenti a levelekben lévő zöld pigment mennyiségét. A levelekben jelen lévő más vegyületek, az úgynevezett karotinoidok és antociánok felelősek az ekkor megfigyelhető változó színekért.

levelek szine osszel 03

A például a banánban és a sárgarépában is megtalálható karotinoidok felelősek a sárga, narancssárga és barna színért. Az antociánok megtalálhatók például a cseresznyében, meggyben és áfonyában, és a vörös szín kialakulásáért felelősek. Az adott fa fajtájától függően, egyik-másik hatóanyagból több van jelen, ez okozza, hogy míg a levelek egy része megsárgul, a többi vörösre színeződik. A hőmérséklet és a talajviszonyok szintén szerepet játszanak a folyamatban.

levelek szine osszel 04

Végül a levelek a napfény (és a fotoszintézis) hiánya miatt elszáradnak, majd lehullanak, hogy aztán hatalmas avarkupacokat kelljen kerülgetnünk a pázsiton vagy a házunk előtt. Akár eltakarítjuk, akár hagyjuk lebomlani, vagy éppen máshová söpörjük, a teljes folyamat minden évben újra és újra megismétlődik.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR