Amikor márciusban visszatér a tél

Amikor márciusban visszatér a tél

A megelőzés a legjobb orvosság.

Azaz mit tegyünk, hogy megakadályozzuk a kert fáit és bokrait fenyegető fagykárt?

Mindenekelőtt nem árt tudnunk, hogy az egészséges növények kevésbé sínylik meg a fagyos idő okozta megpróbáltatásokat, mint azok, amelyeknek erőforrásai legnagyobb részét valamilyen betegséggel, a rossz termesztési feltételekkel vagy a kiszáradással szembeni harc emészti fel. Figyeljünk arra, hogy vásárláskor olyan fajtákat válasszunk, amelyek a lakóhelyünk klímaviszonyai közt gond nélkül megélnek, képesek alkalmazkodni az adott körülményekhez. Növénytelepítés előtt mindenképpen tájékozódjunk! Részesítsük előnyben az olyan fákat és cserjéket, amelyek ellenállóak a viharkárokkal szemben, valamint elég erősek ahhoz, hogy ellenálljanak a jégterhelésnek.

A teljes vegetációs időszak alatt törekedjünk arra, hogy a növények ágszerkezete, lombkoronája szépen, szabályosan fejlődjön. Ezt szakszerű metszéssel érhetjük el, amelynek technikája növényenként eltér. A cél, hogy a metszés által a fa, cserje megőrizze a jó kondícióját és alapvető esztétikai kritériumoknak is megfeleljen. Próbáljuk elkerülni mind a drasztikus csonkolást, mind a késői metszést, mivel ezek nem használnak a növény ágrendszerének, továbbá fokozottabban kitesszük a jég, valamint a hó súlya által okozott károknak.

amikor marciusban visszater a tel 02

Ősszel szánjuk rá az időt, hogy kellően felkészítsük a növényeinket a télre. Terítsünk szét legfeljebb 10 cm vastagon – természetes anyagból előállított – talajtakaró mulcsot úgy, hogy a fatörzsek körül egy 2-3 cm-es sávot körben szabadon hagyunk. Ezzel elősegítjük, hogy a talaj hőmérséklete állandó maradjon. A nyár végétől kezdve már ne trágyázzunk vagy metsszünk (kivéve ha azt a fa vagy cserje fajtája kifejezetten megkívánja), mivel ezek a műveletek új hajtásképződésre serkenthetik a növényt pont akkor, amikor a tápanyagok elraktározására, a nyugalmi állapotra történő felkészülésre kellene a tartalékait fordítania.

Van, amikor az is számít, hogy például egy cserjét a ház hidegebb, északi vagy a melegebb, déli oldalára ültettünk-e. Bár a déli expozícióval rendelkező növény kissé melegebb mikroklímát élvezhet, némileg ellentmondásos módon a déli oldalon uralkodó melegebb viszonyok korai levélbontásra és bimbóképzésre ösztönözhetik, ami miatt a növényt fokozottabban veszélyeztethet egy esetleges tavaszi fagy. Az északi expozíció ezzel szemben késlelteti a kezdeti bimbóképzést és ezzel minimalizálja a fagykár kockázatát.

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?