Tűzpiros lobélia – a mi szívünket is meghódította!

Tűzpiros lobélia – a mi szívünket is meghódította!

A nyári kánikula kellős közepén virágzó tűzpiros lobélia lángba borította a szívünket.

Egyes feljegyzések szerint a tűzpiros lobélia (Lobelia cardinalis)  másik népszerű nevét – kardinálisvirág – a római katolikus bíborosi talárok élénkvörös színéről kapta. Ez a kivételes virág akkor hozza ragyogó virágait, amikor sok más évelő már nagyrészt elvirágzott a nagy nyári melegben.

Kitűnő választás, ha a vadvirágos rétek hangulatát idéző virágágyáshoz keresünk növényt, de szegélynövénynek is ideális. De mi mindent kell tudnunk róla, ha az a célunk, hogy sikeresen a kertünkbe telepítsük? Következzenek a legfontosabb tudnivalók!

Bemutatkozik a tűzpiros lobélia

A tűzpiros lobélia az USA Illinois, Indiana, Iowa, Michigan, Missouri, Ohio és Wisconsin államaiban őshonos vadvirág. Közepesen magas növésű évelő, amely az egyenesen a magasba törő, hosszú virágszárai csúcsán, magasan a lándzsa alakú levelekből álló, sötétzöld lomb felett hozza ragyogóan vörös, különleges alakú virágait. Virágzása jellemzően nyáron, esetenként az őszbe nyúlóan megy végbe.

A növény eredeti élőhelyén a virágok beporzásából nem csupán a beporzó rovarok, de a kolibrik is nagyban kiveszik a részüket. Az élénk színű virágok és az édes nektár számos kolibrifajt vonz, így aki a szóban forgó területeken él és igazán különleges, kolibribarát kertre vágyik, nincs más dolga, mint sok-sok tűzpiros lobéliát ültetnie.

Bár a növény gyökerét az amerikai őslakosok egykor afrodiziákumként, illetve szerelmi bájitalok elkészítéséhez használták fel, mindenképpen tudnunk kell róla, hogy a növény maga – bármelyik részét is fogyasszuk el – mérgező hatást fejt ki. Ezért a legjobb, amit tehetünk, hogy a kóstolgatása helyett megelégszünk azzal, hogy gyönyörködünk páratlanul szép virágaiban.

tuzpiros lobelia 03
Joshua Mayer

Mit kíván a tűzpiros lobélia?

A tűzpiros lobélia számára a legideálisabb elhelyezés a kertben, ha délelőtt zavartalan napsütésben fürödhet, a délutáni órákban pedig kap némi árnyékot. Kivételt képeznek a mérsékelt éghajlatú területek, ahol kifejezetten a napos fekvés kedvez neki. Igényli a nyirkos, termékeny, tápdús talajt. Akkor fejlődik a legszebben, ha a talajába az ültetést megelőzően jó sok szerves anyagot dolgozunk bele.

A palánták tavaszi kiültetésekor a javasolt ültetési távolság 30 cm. Ügyeljünk arra, hogy a talaj kellően nyirkos legyen mindaddig, amíg a fiatal növények jól meg nem gyökeresednek. A növények töve köré leterített, szerves anyagból álló talajtakaró mulcs segít megelőzni a víz elpárolgását.

tuzpiros lobelia 02
Katja Schulz

A tűzpiros lobélia gondozása

A csapadékmentes időszakokban gondoskodjunk a tűzpiros lobélia rendszeres öntözéséről. Ősszel pótoljuk az elhasznált tápanyagokat: jól jön a növényeknek egy-egy lapátnyi komposzt, illetve általános célú műtrágya. A zord téli hideg ellen a töveket takarással védhetjük meg.

A tűzpiros lobélia a nyár elején kezd virágozni; a virágzás a nyár derekán-végén csúcsosodik ki. Az elvirágzást követően a virágszárakat eltávolíthatjuk, illetve meg is hagyhatjuk azokat, ha azt szeretnénk, hogy a növény magról újravesse magát. Ebben az időszakban érdemes a növények töve köré leterített talajtakarót félrehúznunk, hogy a kipergő magok közvetlenül a talajra hullhassanak. Ha az elvirágzott virágszárakat közvetlenül a lomb felett visszavágjuk, a helyükön nagy eséllyel újabb virágszárak nőnek, bár meglehet, hogy ezek már kissé rövidebbek lesznek.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR