Vakond a kertben: áldás vagy átok?

Vakond a kertben: áldás vagy átok?

Ahol a talajban sok a rovar, ott a vakondot terített asztal várja. Hasznos, mert a talajban élő kártevőket is elfogyasztja, ugyanakkor maga körül rendezetlen körülményeket teremt. Szeressük vagy ne? Egy biztos: bántani tilos!

Sok bosszúságot okoz, bár hasznos és védett állat a vakond (Talpa europaea). A kárt a növények kiforgatásával és a gyepben, rendezett területeken fúrt járataival, kiemelkedő halmokkal okozza. Talajban élő apró rovarokat, lárvákat fogyasztja, keresi. Az öntözött, nedves talaj a bőséges rovarellátás miatt kedvelt élettere. A kertekbe bejutott vakondtól megszabadulni nehéz.

Feltúrt mindent!

Védekezés: védett állat, elpusztítani tilos. A védekezési módok a vakond elűzésére irányulnak, lehetőleg nem a szomszédok felé. Néha sikerül a vakond kiásása a mozgó földkupac kiemelésével, az élő állatot helyezzük el pár száz méterrel távolabbi, számára kedvező helyen.

Most megvagy!

A vakond riasztására forgalomban vannak különböző hanghullámokat képező eszközök, ismert vakond űző növény is (nagy sárfű), a járataiban helyezendő, kellemetlen szagú patronok. Ezek alkalmazásánál az első szempont, hogy merre szeretnénk terelni az állatot. Hatékonyak a vakond csapdák: ezeket a használt járataiba kell helyezni előírás szerint. A megfogott állatot ez esetben is el kell engedni a szabadban, lehetőleg minél messzebb a kertünktől.

Dr. Némethy Zsuzsanna
www.novenydoktor.hu

Még több vakond elleni módszerről itt >>

Várjuk a bevált vakondmentesítési tippeket a hozzászólásokban!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR