Próbáljuk ki a házi módszereket a vakond ellen

Próbáljuk ki a házi módszereket a vakond ellen

Űzzük messzire!

Noha a vakond a jó talaj indikátora és hatékony kártevőpusztító is egyben, mégsem örülnek a hobbikertészek annak, hogy alagutakat ás a kertbe és földkupacokkal tarkítja a gyepet. Hiába fogyaszt el évi akár 30 kg csigát és rovarlárvát, a napi nem ritkán 20 halmocska nem teszi népszerűvé a földalatti munkást. Az ellenük történő védekezést nehezíti, hogy védettek, ezért elpusztítani nem, csak elkergetni szabad őket.

Amennyiben csak néhány halmocska van a kertben, akkor használjuk a jó morzsás földet a palántázáshoz, magvetéshez, ültetéshez. Viszont, ha a vakond veszi át az uralmat a kertben, akkor ajánlatos a házi módszereket bevetni ellene, de mindig tartsuk szem előtt: védett állat, bántani tilos!

vakond ellen hazi modszerek 02

Elijesztés szaggal

A szinte vak vakondok rendkívül érzékeny érzékszervekkel rendelkeznek. A szaglásuk kifinomult, az orrukat bántja például az ecetesszencia, a növényekből készített trágyalevek vagy a romlott író illata. Ezeket a folyadékokat a túrás közepén lévő lyukba érdemes önteni.

Jól használható a fokhagyma is, amelyet frissen összenyomva, vízzel hígítva önthetünk a lukba. Az alkohol illata is riasztja a talajlakót: állítsunk fejjel lefelé a lehető legmagasabb alkoholtartalmú italt a járatokba vagy tegyünk alkohollal átitatott rongyot a lyukakba. Ha van kutyánk, a fésülés során elhullajtott szőrével is megpróbálhatjuk a talajmunkást távol tartani.

Fontos, hogy ezeknél a módszereknél a csapdákat több ponton is el kell helyezni és rendszeres ismétlés szükséges, hetente többször is, addig, amíg a vakond rá nem un és el nem vándorol tőlünk.

Hadviselés hanggal és vízzel

Sikert érhetünk el azzal is, ha a járatokat többször elárasztjuk vízzel. Ne feledjük azonban, hogy a vakondok jól úsznak és nem félnek a víztől.

Az érzékeny állatok számára minden hangforrás, zaj elviselhetetlen. Ezért a különféle hangokkal operáló riasztók is arra késztethetik, hogy új élőhely után nézzen.

Beáshatunk a földbe átlósan palackokat, üvegeket, úgy, hogy a palack nyaka kilátszik: a szélben ezek „muzsikálnak”. Hasonló hatást érhetünk el csörgő szélforgókkal is.

Elegáns megoldás lehet a robotfűnyíró használata: mivel állandóan zavarja a területen élő vakondokat, előbb-utóbb tovább állnak. Ugyanez a hatás várható akkor is, ha a kertben naponta játszanak-lármáznak-szaladgálnak a gyerekek vagy a kutya.

Az, hogy melyik módszer lehet hatásos nálunk, nem tudni. Akad, aki az egyikre, más a másikra esküszik, és van, akinél mintha nem enne hatása semmiféle furfangnak sem.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR