Mi túr a kertemben, vakond vagy pocok? Ismerjük fel a jeleket!

Mi túr a kertemben, vakond vagy pocok? Ismerjük fel a jeleket!

Egyikőjük megrágja a növények gyökerét.

Már megint egy túrás a kertben! Most vakond dolgozik vajon, vagy ez inkább egy pocok műve? Azért fontos tudnunk, mert a vakond védett állat, ezért tilos elpusztítani, eszmei értéke 25 ezer Ft. A kertben ráadásul hasznos munkát is végez, mivel elpusztít számos kártevőt, a csigáktól kezdve a hernyókig. Ezért bosszantó földtúrásaira legjobb értékes talajként tekinteni és a virágcserepekben használni őket.

A pockok ezzel szemben növényevők és kártevők, kedves kinézetük ellenére sem barátai a kertésznek. A növények gyökereit, a hagymákat, gumókat előnyben részesítik, megrágják, ami gyakran a növény pusztulásához vezet. Nincsenek biztonságban sem a fiatal fák, sem a cékla a veteményesben. A károsítás észrevétlenül történik a föld alatt, elsősorban télen.

mi tur pocok vakond 03
nyffy

A két állatot meg tudjuk különböztetni, ha figyelünk az alábbi jelekre:

1. A földkupacok kinézete és nagysága

A pockok kupacai kisebbek, és szabálytalanabb alakúak (inkább hosszúkásak). A föld gyakran növényi részeket, gyökereket tartalmaz. Csak ősszel készítenek nagyobb kupacokat, amelyek már közelítenek a vakond által gyártott halmok méretéhez. A vakond azonban időnként vulkánszerűen kitüremkedő kerek kupacokat hoz létre.

mi tur pocok vakond 04

2. A lukak, járatok formája és elhelyezkedése

Eltávolítva a földet, megvizsgálható a lyuk helyzete, a pockoknál ez nem középen, hanem inkább oldalirányban helyezkedik el. A pockok oválistól kerek formáig min. 8 cm széles folyosókat hoznak létre, amelyek azonnal bezáródnak, de legkésőbb az ásás után 6 órával. Ezek a járatok a felszín alatt futnak.

A vakondnál tipikusnak mondható a kisebb, keresztirányú, ovális átjáró, amely először csak néhány nappal a nyitás után záródik be. A járatok a központi lukból indulnak, először függőlegesen lefelé.

A pockok ellen egész évben küzdhetünk, de az ellenük való harc legtöbb sikert a téli hónapokban ígér, mivel ebben az időszakban kevesebb ételt találnak az állatok, és könnyebben rákapnak a csali-tápra. A kereskedelemben számos csapda kapható. A legtöbben a dobozos csapdákat kedvelik, mert ezek élve kapják el a pockokat. Egy 500 m2-es kertben kb. 20 csapdával számolhatunk. A pockoknak nagyon jó szaglásuk van, ezért kihelyezéskor kesztyűt kell viselni, és a csapdákat is földdel bedörgölni, hogy ne érezzék a szagot. Csalinak sárgarépa, zeller használható.

A harcnál is jobb a megelőzés, vagyis ha az állatoknak nem adunk esélyt a megtelepedésre. Annak érdekében, hogy a károkat elkerüljük, a fiatal fák ültetésénél tegyünk le egy pocokrácsot, max. 13 cm-es lyukmérettel a gyökérgolyó körül. A rácsnak egészen a törzsig el kell érnie, hogy a pockok ne tudjanak felülről a gyökerekhez jutni. A gyökér- és gumószöldségeket (krumpli, zeller, cékla), valamint a virághagymákat legjobb drótkosárban ültetni.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR