Távozz tőlem, vakond!

Távozz tőlem, vakond!

Top 10: ezek a módszerek állnak a vakondűző praktikák slágerlistájának élén.

Tudjuk, hogy hasznos, amiért megeszi a pajorokat, lárvákat, csigákat, lótetűt, de nem szeretnénk a kertünkben látni. Összetúr mindent, belerondít a gyepbe, kidönti a növényeinket. Ráadásul védett, úgyhogy mégsem kéne fejbe csapni egy ásóval. A legbékésebb megoldás az lehet, ha elkergetjük a kertünkből. Na de hogyan?

vakondtúrás

Összegyűjtöttük a 10 legeredményesebb vakondűző praktikát. Van, akinek bejönnek, van, akinek nem. A kertészek egy része pedig arra esküszik, hogy nem elűzni kell a vakondot (ne felejtsük, védett állat!), hanem megelőzni, hogy nálunk piknikezzen - vagyis az eleségét pusztítsuk el mihamarabb.

Vakondláb

1. A legősibb védekezés, hogy gázolajba, petróleumba, vagy naftalinba mártott ruhát, rongyot dugunk a vakond járatba, annak szaga elriasztja őket.

2. Sokan esküsznek a különféle növények hatására. A császárkorona (Fritillaria imperialis) és a nagy sárfű vagy más nevén vakondűző fű (Euphorbia lathyris) kellemetlen szaga miatt hagyományos vakondűző dísznövénynek számít. Ez utóbbinak a gyökere a petróleumhoz hasonló szagot áraszt, viszont csupán a gyökér sérülésekor. A növényi módszerek hívei fokhagymával, megtört gyalogbodza hajtásával, ricinussal és körömvirággal is próbálkoznak.

3. A sörösüveg használata nagyon elterjedt a hobbikertészek körében. Az üvegeket nyakukkal felfelé, majdnem a peremükig beássuk a földbe, ha fúj egy kis szél, a talaj közeli légjárat rezgésbe hozza az üveget, ennek a hangját a vakondok nem képes elviselni.

4. Kereskedelmi forgalomban vannak füstpatronok, amelyek mérgező gázt fejlesztenek, és ezek elpusztítják a vakondokokat. Magyar fejlesztésű a Vakondűző nevű, ammóniatöltetű patron, amely a járatba helyezve 500 m2-en tölti meg az alagutat gázzal és menekülésre készteti az ott élő és tevékenykedő vakondokat.

5. Az elektromos vakond riasztók az ember számára hallhatatlan frekvenciájú hangokat sugároznak, amelyek távol tartják a vakondokokat. Ma már kapható olyan napelemes készülék, amely ígérete szerint akár 30 négyzetméteres körzetben is megzavarja a föld alatti állatkákat.

6. Előre gondolkodóknak jól jöhet a vakond háló. Ehhez első lépésben fel kell ásni a kertet, majd utána füvesíteni (a háló csak a gyep alá fektethető, veteményes, virágágyás alá nem). Az erős műanyag háló miatt a vakond nem tud a felszínre jönni, ezért kénytelen távozni a területről.

7. Egyszerű, bár furán hangzó módszer a vakondok kiűzése huzattal. Arra kell csak ügyelni, hogy a vakondtúrást eltüntetve, a vakond járatát ne tömjük el, tegyük szabaddá. A beáramló levegő, a huzat nyugtalanítja, veszélyre figyelmezteti, és elüldözi a hívatlan vendéget.

8. Nagyon sokan mesélik, hogy állatot tartanak, ezért nincs gondjuk a vakonddal. Bár a nyest és sün is elűzi a fekete bundást, őket sajnos nem tudjuk háziállatként tartani, ezért inkább a macskákkal vagy kutyákkal próbálkozzunk.

9. Sokan a kiöntés mellett voksolnak, ám ez sem mindig célravezető. Egy felsőbb járatba menekül, vagy a felszínen távozik, és a veszély elmúltával visszatér.

10. Számos házi praktika létezik, használóik megesküsznek arra, hogy ők ismerik a tuti szert, amit a járatokba kell önteni. A teljesség igénye nélkül az alábbiakról hallottunk eddig: kávézacc, mésztej, őrölt bors, savanyúság leve (fűszerekkel együtt), érett sajt, savanyútejben vagy joghurtban áztatott levágott fű, ricinusolaj.

Kinek melyik módszer vált be?

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR