Így űzzük el mi: vakond-távoltartó tippek Olvasóinktól

Így űzzük el mi: vakond-távoltartó tippek Olvasóinktól

Ássál máshol!

Tudjuk, hogy a vakond rendkívül hasznos állat, hiszen saját súlyának másfélszeresét képes felfalni. Kíméletlenül irtja a pajorokat, lárvákat, kártevőket – de mindezekkel együtt ugyan ki szeretne a szépen ápolt kertben, gyepen vakondtúrásokat látni? A legtöbb kertész igyekszik a sötét bundás állatkát elkergetni, távol tartani...

Olvasóinkat kérdeztük meg, hogy milyen bevált praktikáik vannak a vakond elűzésére.

vakonduzo olvasoi tippek 02

A legtöbben először a vakondhálót említik – ez valóban jó módszer, ha teljes kertrendezést végzünk, vagy elölről kezdjük annak kialakítását.

Akadnak, akik az ultrahangos vagy elektromos riasztóra voksolnak – egyeseknek bevált, mások viszont azt mesélték, hogy a vakond még ki is túrta a kertjükből. Lehet, hogy az sem mindegy, hova helyezzük – jegyezte meg valaki. Náluk például a kert közepén hatástalannak bizonyult, a ház sarkára helyezve viszont valóban elűzte az állatot!

vakonduzo olvasoi tippek 05

Szakértők szerint egyébként a leggyakoribb hiba, hogy a kertészek egyetlen riasztót helyeznek ki, és várják az eredményt. A hatás eléréséhez több készülékre van szükség, lehetőleg a vakond járataiba téve, de mindenképp a kert több pontján felállítva.

Régi módszer az üvegek dugdosása is, hosszú nyakú üres üvegeket kell a földbe tenni. Fontos, hogy csak a szájuk látszódjon ki egy kicsit. A beáramló levegő ijesztő hangot kelt a vakond számára és elkerüli azt a részt, ahol az üveg van.

vakonduzo olvasoi tippek 06

Akadnak vakondűzőnek tartott növények is. A jól ismert hagymás tipp is előkerült: egyik olvasónk már második éve fokhagymával, vöröshagymával, lilahagymával tartja távol az állatot. Az udvar több pontján dugja el ezeket, virágoskert, veteményes körül. Tapasztalata szerint más hagymás virágok is segítenek. A néphit jó vakondűzőnek tartja a nagy sárfüvet (vakondűző fű) és a császárkoronát is, amelynek erős szagú gyökerei tartják távol a vakondokat, egereket és egyéb rágcsálókat. Fizikai gátat jelenthet a borókaágak bedugdosása is, ez utóbbiak tövisei ugyanis a vakondot az ásásban akadályozzák.

vakonduzo olvasoi tippek 03
Vakondokfű, nagy sárfű (Euphorbia lathyris)

Előkerült egy talán nem olyan közismert módszer is, egyik olvasónk ricinus granulátumot szokott elszórni, évente 2-3 alkalommal ismétli a műveletet. A ricinusolaj is hatásos, akárcsak a régi módszer, amikor terpentinnel vagy petróleummal átitatott rongyokat tettek a lukakba.

vakonduzo olvasoi tippek 04
Császárkorona (Fritillaria imperialis)

Bár a vakond védett állat (eszmei értéke 25 000 Ft), és nem irtható, azért volt, aki megjegyezte, hogy egy macska a kertben mindent elintéz... itt szólunk, hogy akinek a macskája bizonyíthatóan elpusztít egy védett állatot, ott bizony a gazda felelőségre vonható a hatályos törvények szerint. Ha a kutyád/macskád például 4 vakondot elpusztít, vagyis az eszmei érték eléri a 100 000 Ft-ot, az már bűncselekmény kategória és nem úszod meg sima pénzbüntetéssel.

Nem olyan közismert, hogy a vakondok általában a nap 3 fő szakaszában aktívak: hajnali 2-7 között, aztán 11-4-ig, majd este 8-11-ig. A hímek sokkal aktívabbak február-márciusban, amikor a nőstényeket keresik. A nőstények viszont május-júniusban nyüzsögnek, ekkor van a kicsinyeknek több táplálékra szükségük.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR